Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1998
Witam.
Ostatnio byłem w stacji diagnostycznej i wyszło, że moje koła nie hamują jednakowo - jest różnica ileś procent - co może spowodować poślizg.
Rada pana, który to wykrył to przeczyszczenie układu hamulcowego.
Ja jako laik samochodowy bardzo proszę Was o sprecyzowanie tego pojęcia
przeczyszczenie układu - czyli wymiana płynu hamulcowego, klocków.... i co, poza tym??
Bardzo proszę napiszcie również jakie: te klocki, płyn czy cokolwiek jeszcze mam kupić.
i ile to może w przybliżeniu kosztować??
będę wdzięczny
pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 16:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam.
Ostatnio byłem w stacji diagnostycznej i wyszło, że moje koła nie hamują jednakowo - jest różnica ileś procent - co może spowodować poślizg.
Rada pana, który to wykrył to przeczyszczenie układu hamulcowego.
Ja jako laik samochodowy bardzo proszę Was o sprecyzowanie tego pojęcia
przeczyszczenie układu - czyli wymiana płynu hamulcowego, klocków.... i co, poza tym??
Bardzo proszę napiszcie również jakie: te klocki, płyn czy cokolwiek jeszcze mam kupić.
i ile to może w przybliżeniu kosztować??
będę wdzięczny
pozdrawiam
proponuje na poczatek poszukac w necie jak wyglada uklad hamulcowy w Roverkach
a potem kluczyk do reki nr 13 i wszystko da rade zrobic samemu
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 22:22
BoloSr, bezpośrednio pod postem nie musisz cytować autora tematu.
harnas_007, wymiana płynu hamulcowego tu za bardzo nie pomoże. Trzeba sprawdzić stan tarcz (grubość, równomierność zużycia) i klocków (stopień zużycia). Warto sprawdzić czy zaciski równomiernie pracują, czy jarzma zacisków poruszają się na trzpieniach (czy nie są zapieczone). Można kupić zmywacz do hamulców w spraju i usunąć pozostałości startych klocków. Po tych zabiegach jeszcze raz podjechać na diagnostykę i sprawdzić hamulce.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum