Wysłany: Nie Lip 17, 2011 21:56 [214 si 97] Ubywa olej, wyrzuca go wydechem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam
Mam nietypowy problem. Jakiś czas temu zauważyłam że mam suchy bagnet oleju ( sprawdzane jakieś 500km wcześniej i było ok). Więc dolałam ok 1 litra i było nawet delikatnie ponad max.
Po 3 tygodniach ku mojemu zdziwieniu i ok 400 km przebiegu bagnet znowu suchy.
Auto nie kopci, brak "majonezu" na korku, silnik suchy, płyn chłodniczy nie ubywa.
Co jest?
Jedyne co zauważyłam to że jak przegazuje to z wydechu wylatuje woda z olejem, tak jak by sam olej dostawał się do wydechu.
Wg mojej skromnej wiedzy jakby to była uszczelka pod głowicą to olej dostawałby się do silnika i albo spalał, albo mieszał z płynem chłodniczym.
Podpowiedzcie coś co to może być.
Dodaje że auto nie kopci, normalnie jeździ, odpala bez problemów.
Jazda tylko po mieście, normalnie.
Bardzo dziwi mnie olej wypluwany przez wydech, w dodatku z wodą.
Poproszę o wszelkie sugestie.
_________________ PoziomkaZ
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 21:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że jak będą walnięte gumki na popychaczach zaworów to olej do wydechu idzie w czystej postaci. Kiedyś mi to mechanik chyba mówił jak miałem problem z Poldoroverem
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
- woda w wydechu - normalne, jazda krótkie odcinki po mieście + mycie na myjnii bezdotykowej
- ubytki oleju - dziwna sprawa, brak kopcenia, brak dziwnych objawów w silniku, polecił prozaiczny sposób - zmienić bagnet od oleju, gdyż ten co jest ( brak pewności że orginalny) może jest poprostu za krótki
- przegonić na trasie i zobaczyć co będzie się działo
W czwartek trasa 240km więc zobaczę co z wodą.
Co do oleju to wymienię bagnet i będę obserwować.
Jak ktoś będzie miał jakieś pomysły poproszę o podpowiedzi.
wydaje mi się ze to nie moze byc uszczelka, odladalem ją bardzo dokladnie z mechanikiem i nie ma mozliwosci by olej przedostawal sie w wydech, wokol wydechu masz tylko chlodzenie. ja mialem podobny przypadek tylko w wydech szla woda a pozniej olej do wody
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum