Wysłany: Pon Lip 25, 2011 15:39 [R214i] Obroty przy 100km/h
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam,
porównywałem ostatnio obroty w moim roverku z innymi autami. Okazuje się, ze R214 ma przy 100km/h na 5-tym biegu 3000rpm przy czym większość innych aut w okolicach 2500rpm. Czym spowodowany jest fakt, że ten model rovera kręci silnik wyżej niż inne auta?? Nie mógłby też mieć 2500 rpm przy 100km/h na 5-tce?? Czekam na sugestie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 15:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem jak Wasze auta, ale mój kiepsko rozpędza się na 3-cim biegu w zakresie 1500-2500 rpm, podejrzewam, że gdyby zastosowano "dłuższe" biegi elastyczność silnika byłaby jeszcze gorsza:/
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie wiem jak Wasze auta, ale mój kiepsko rozpędza się na 3-cim biegu w zakresie 1500-2500 rpm, podejrzewam, że gdyby zastosowano "dłuższe" biegi elastyczność silnika byłaby jeszcze gorsza:/
Mój na każdy biegu ma problem ze zbieraniem się od 2000 - 2500 tyś nie mówiąc już o niższych obrotach Pozatym najmniejsze spalanie jest przy 2500 tyś obrotów, więc też już wyczaiłem że na 5-tym biegu jest to w okolicach 88-90 km/h Z tego co mi wiadomo, sporo aut ma najniższe spalanie w tych granicach prędkościowych (mówię oczywiście o małych silnikach benzynowych ) A to że troche szybciej kręci przy 100km/h nic nie szkodzi, skoro moja 200-setka ma największą moc dopiero przy 5500 obrotów
Najniższe (1.4 16V) jest przy licznikowych 110km/h. Sztuczka polega na tym że trzeba popuścić gaz maksymalnie, ale tylko na tyle aby nie zwalniał.
Mój rekord w ten sposób to spalanie 5.7
Najniższe (1.4 16V) jest przy licznikowych 110km/h.
Chyba wszystkie R tak mają z Land Roverem włącznie, moje wszystkie tak samo właśnie się zachowywały i Poldas też.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum