Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam, ostatnio przypadkiem odkryłem, że po zamknięcia auta z pilota i po ponownym wciśnięciu dwa lub trzy razy przycisk zamykania awaryjki migają 3-krotnie i słychać jakby auto ponownie się zamykało. Normalnie po wciśnięciu przycisku zamykania mrugają tylko raz.
Wie ktoś do czego to służy i co niby przez to się dzieje?
Alarm działa tak czy siak, auto jest zamknięte i na tej i na tej drugiej "opcji"
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 14:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przy otwieraniu awaryjki mrugają raz przez ok 3sek. Przy zamykaniu mrugają mi też raz tyle że ok 1sek a jak przycisnę jeszcze dwa razy przycisk zamykania to wtedy 3 razy mruga krótko. Dziwne to trochę ale no jakby nie było taki efekt u mnie się pojawia. Jak dla mnie to chyba po coś to musi być ale może się mylę.
Moim skromnym zdaniem nie jest to żadna druga opcja, tylko coś niedomaga. Może któryś siłownik dopiero później zaskakuje, albo któraś krańcówka jest do wymiany.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sie 07, 2011 10:59
W ZR jak nacisniesz 2 razy (szybko, zaraz po sobie), to robi sie superlock (deadlock). Mozliwe, ze masz cos z pilotem - np. jest lekko zabrudzony i u ciebie lapie po kilku kliknieciach, ale to wlasnie to.
Superlock objawia sie wlasnie tym, ze kierunki migaja ci 3 razy. Przy zwyklym zamknieciu mignie tylko raz.
Superlocking byl zakladany do wszystkich ZR od 2002 roku, ale nie byl standardem w 25. W niektorych rocznikach nie trzeba naciskac 2 razy, bo superlock robi sie od razu.
Pewnie zapytasz co to robi. Otoz gdy uruchomisz superlock, to nie otworzysz drzwi od srodka - jak pociagniesz "cycek" od ryglowania, to i tak drzwi pozostana zamkniete. Mozesz sie zamknac w srodku auta i sobie to przetestowac. Po prostu mechanizm otwarcia od srodka zostaje odciety i zlodziej nie otworzy np. drucikiem albo po wybiciu szyby.
Miałem MG ZR z 2003r i miałem to samo co ma kepor, po zamknięciu auta migacze mrugały raz a jak nacisnąłem dwa albo 3 razy guzik zamykania to migacze mrugały 3 razy szybko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum