Wysłany: Sob Sie 06, 2011 22:00 [420 Di]wentylatory
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam!
Mam go od ponad 4 lat, jeszcze nigdy nie włączył mi się wentylator. Nie żebym się tym martwił, ale jakoś tak daje to do myślenia, na postoju to może sobie pracować do woli, nie załącza sie.Żona ma Polówkę, po pewnym czasie(praca na postoju) wentylator pracuje po osiągnięciu jakiejś tam temperatury. Ostatnio zrobiłem próbę, po przejechaniu trasy ok. 50 km dosyć szybko nie gasiłem sprzętu na ok. 20 min. nic się nie działo, żadne tam wentylatory, a na dworze upał. Czy to normalne? Wskaźnik temp. na środku cały czas, nigdy nie widziałem go powyzej.
_________________ Był przez cztery lata 420 SLi - jest od pięciu lat 420 Di.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 06, 2011 22:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Sie 06, 2011 22:14
Ten typ tak ma, usłyszeć pracujący wentylator w tym aucie to rzadkość. Jak chcesz się upewnić, czy wogóle jest sprawny, wyjmij przy pracującym silniku przekaźnik od wentylatora- powinien od razu się włączyć.
Po złączeniu tych wtyczek startują oba wentylatory, (jak po włączeniu klimy). Dodatkowo zmostkowałem jeszcze styki we wtyczce z drugiej strony chłodnicy, wentylatory dostały kopa. Chyba jest dobrze (jeżeli chodzi o ich sprawność). A może nie załącza ich jakiś czujnik? No może nie tyle nie załącza co nie daje sygnału do załączania.
_________________ Był przez cztery lata 420 SLi - jest od pięciu lat 420 Di.
wyluzuj ... zagotować ten silnik to tylko ja potrafię ... w normalnych warunkach nie usłyszysz wentylatora ... a skoro po zmostkowaniu włączników termicznych na chłodnicy wentylatory wystartowały to jest ok
po zmostkowaniu włączników termicznych na chłodnicy wentylatory wystartowały to jest ok
yosot napisał/a:
No może nie tyle nie załącza co nie daje sygnału do załączania
Wlasnie one daja sygnal w przypadku przegrzania wiec jest ok
[ Dodano: Pon Sie 08, 2011 17:33 ] Jugol, powiem Ci ze z ciekawosci poszedlem sprawdzic i u mnie odlaczenie przekaznika nie zalacza wentylatorow. byc moze tak jest tylko w modelach ze sterownikiem rovera, z rave`a wynika ze tam jest wentylator sterowany komputerem, a ja mam sterownik boscha.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum