Wysłany: Nie Sie 07, 2011 18:27 [R45] Dym z nawiewu.
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witajcie,
Od pewnego czasu zauważyłem dziwny problem w moim R45, mianowicie od czasu do czasu przy włączonej klimatyzacji leci mi taki jakby dym (chyba dym, albo to może jakiś pył) z nawiewu. Dzieję się to zazwyczaj przy włączonej dłużej klimatyzacji. Ktoś wie co to może być albo może ktoś już miał taką przypadłość ?
Dodam iż klimatyzacja jest odkażona oraz filtr kabinowy zmienione (zrobione w zeszłym tygodniu).
Pzdr
_________________ Pozdrawiam,
edzio123
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 07, 2011 18:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym proponował sprawdzić uszczelkę kolektora wydechowego, jeśli jest nieszczelna i przez nią uciekają spaliny to dostają się dokładnie do dmuchawy. Proponuje wieczorkiem jak się robi ciemno odpalić auto i podnieść maskę jeśli którędyś uciekają spaliny to to zobaczysz. Jeśli nie będzie widać może też dym dobiegać z obwodu dmuchawy (np. liście na wirniku wiatraka mogą się przysmażać )
Kiedyś w Cinquecento miałem podobną przygodę - wracaliśmy z piłki i szyby zaczęły szybko pokrywać się parą, więc odkręciłem ciepły nawiew na max i wtedy ku mojemu zdumieniu z otworów nawiewów zaczęły się wydobywać jak mi się zdawało w pierwszej chwili kłęby dymu. Po chwili okazało się, że to para - zrobiła się gdzieś dziura w nagrzewnicy i płyn z chłodnicy zaczął intensywnie parować od wysokiej temperatury, a przy okazji wszystko to wydostawało się w szybkim tempie do wnętrza auta przez nawiew. Wyglądało to komicznie
_________________ GRY DO KONSOL - ZAPRASZAM
www.phurand.pl
U mnie też to nie ma żadnego zapachu. Uszczelka kolektora nie dawno była robiona, gdy robiłem uszczelkę pod głowicą robiłem też wszystkie uszczelki ważniejsze uszczelki w koło Więc wie ktoś gdzie sprawdzić te skropliny ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum