Wysłany: Pon Sie 29, 2011 19:27 [Land Rover Freelander] Sprzęgło
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam
Właśnie nabyłem freelandera 2001 rok 1.8 benzyna.Był on przekładany z anglika i wszystko było ok przy jeździe próbnej. Wczoraj zauważyłem że podczas wciśnięcia jedynki pedał został w podłodze i nie chciał się odbić. Wreszcie odbiło i jeździłem cały dzień normalnie bez żadnego problemu. Dzisiaj to samo dwa razy mi się zdarzyło przez cały dzień że nie odbiło.
dodam że pedały wyglądają na nowe i nic tam nie cieknie czy podcieka jest suchutko ( jeśli to do czegoś potrzebne hahah)
Co to może być panowie??
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 19:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sprawdź pompę sprzęgła i wysprzęglik na skrzyni, ktoś niech naciska a ty patrz, czy łapa na skrzyni się rusza, na 95% szlag to trafił, koszt ok 250 zeta 0,5h pracy proste zrobisz sam, trzeba tylko zdemontować filtr powietrza i odłączyć go od przepustnicy... by był lepszy dostęp do wysprzęglika powodzenia!
ktoś wciska pedał sprzęgła, a łapa się nie rusza to do wymiany wysprzęglik i pompa sprzęgła, sprawdz też czy nie pękło czasem mocowanie wysprzęglika, nie zgub też takiej plastikowej zapinki wysprzęglika w kształcie "półksiężyca" powodzenia
Witam
dopiero dzisiaj mogłem podnieść auto i sprawa wygląda tak. Podczas wciskania sprzęgła łapa od sprzęgła rusza się lecz czasami się zacina. Dokładnie ten metalowy pręt od łapy większość czasu działa dobrze ale czasami zacina się i zostaje w tej czarnej tubce ( haha laickie określenie) i jakby go tam coś trzymało. Wtedy można pedał podciągnąć noga i wszystko działa dalej normalnie
Czy przy takiej opcji też trzeba całość wymieniać czy można coś pokombinować.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 84 Skąd: Kraków-Krynica
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 18:56
Według mnie masz do wymiany komplet wysprzęglik plus pompa tak jak w podanym przez t15690b linku do Allegro.Miałem tak samo aż w końcu wysprzęglik mi sie całkiem rozleciał.
Wymiana jest bardzo prosta i można nawet samemu to zrobić.
wymień to całe i po sprawie, przy tej części nie ma co filozofować i bedzie git, przy okazji nasmaruj se wejście łapy do skrzynie (ja tak robie). powodzenia, widać też że układ chłodzenia masz już po modyfikacji bardzo dobrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum