Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 20:13
jerwlo napisał/a:
co to moze byc bo jak to usunac
Wg mnie to może być mucha, która boi się nadmiernej prędkości
Czy tak trudno pisać po Polsku i do tego opisać zrozumiale problem? Co/gdzie/jak brzęczy? Z przodu? Z tyłu? Z głośników? Mamy zgadywać?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 06:55
Na 90% to jest właśnie to.Z kąd go sprowadziłeś?Jedź z nim na komputer i usuń ustawienia,albo jeździj dostojnie,tylko kto tym autem to wytrzyma?Jako stary wyga nawet po mieście dawałbym więcej na licznik.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 10:08
Założę się, że to nie o to "brzęczenie" chodzi. Bo po pierwsze tego dźwięku ostrzegawczego nie nazwał bym brzęczeniem a poza tym towarzyszy temu ostrzegawcza ikona na wyświetlaczu kompa więc raczej by się gość domyślił o co biega.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 11:17
Rowan napisał/a:
można przez pokładowca zaprogramować przy jakiej prędkości ma ostrzegać
No fakt!Zapomniałem o tym z rozpędu.Żeby nie okazało się,tak jak w moim peugeocie,że buczał wentylator chłodnicy.Naszukałem się tego dźwięku przez kilka tygodni!Zawsze powyżej 110-120 zaczynało"śpiewać".Dźwięk był wku...cy na tyle,że powymienialem łożyska,łożyska na mcpersonach,sprawdziłem owiewki i inne duperele,aż przypadkowo wpadłem na pomyśł zwarcia czujnika temperatury...no i po wymianie silniczka mogłem grzać na autobanie do oporu.
_________________ Sprawdzajka pisowni nie boli.
blazi [Usunięty]
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 18:38
u mnie brzęczenie się pojawia przy ok 1800-2000obr/min - niezależnie od prędkości (na postoju to samo). Dźwięk wydobywa się z okolicy prawego przedniego koła, wygląda to na coś takiego jakby jakaś blacha była gdzieś poluzowana i wpada w drgania przy pewnych obrotach.
To co mi się nasuwa, to może być jakaś osłona termiczna może układu wydechowego.
Jak zdjąłem prawe przednie koło to widać było tam coś takiego, ale źródła tego dźwięku jeszcze nie ustaliłem.
To co brzęczy przy 1800-2000 obr/min to normalna reakcja silnika benzynowego w R75. Gdzieś czytałem instrukcja/rave/roverki.pl , iż to brzęczenie powinno trwać ok. 2-4 sekund.
Założę się, że to nie o to "brzęczenie" chodzi. Bo po pierwsze tego dźwięku ostrzegawczego nie nazwał bym brzęczeniem a poza tym towarzyszy temu ostrzegawcza ikona na wyświetlaczu kompa więc raczej by się gość domyślił o co biega.
A mnie się wydaje że gdzieś czytałem na forum że bez kompa też jest ta informacja o przekroczeniu i ustawiona na stałe na jakąś prędkość nie pamiętam na jaką. I ten piszczek może być rąbnięty i będzie brzęczał.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 18:54 [R75] Przekroczenie ustalonej granicy prędkości
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2003
Witam,
Jest sobie taka funkcja jak ostrzeganie o przekroczeniu ustalonej granicy prędkości. Działa zgodnie z instrukcją (prawie) - przyciskiem komputera ustawiam limit i działa, nie chcę limitu - przyciskiem dziennego przebiegu wyłączam. Działa prawidłowo w zakresie 0 - 115 km/h, ale jesli wyłączę limit i tak pozostaje jakiś ustawiony na stałe, włączający się przy 120 km/h.
Nie udaje mi się go wyłączyć i zastanawiam się co jest nie tak:
a) nie umiem czytać ze zrozumieniem manuala
b) ten typ tak ma - pozostaje przyzwyczaić się do gongu i ikonki przy 120km/h
c) wersje na niektóre kraje mają ostrzeganie ustawione domyślnie (w moim przypadku UAE - Emiraty)
d) inne, o których nie mam pojęcia
u mnie jak limit nie jest ustawiony to nie informuje w żaden sposób ani przy 120km/h ani przy żadnej innej prędkości
MG TF 160 srebrny pocisk
Hmmm… Czy limit wyłącza się nie przyciskiem komputera, trzymając go dłużej? Ja tak pamiętam - nie używam więc mogę mylić się Ewentualnie ustawić limit na np. 180km/h i wtedy sprawdzić, czy będzie pikać.
u mnie jak limit nie jest ustawiony to nie informuje w żaden sposób ani przy 120km/h ani przy żadnej innej prędkośc
U mnie wygląda to tak - te 120 km/h to taki limit nadrzędny - jeśli nie ustawię niższego, działa ten.
Ustawiam niższy - zadziała oczywiście ten niższy.
Po wyłaczeniu niższego (na wyświetlaczu limitu jest "---") z powrotem działa 120 km/h
Pewnie jedynie w serwisie da się go wyłączyć.
VMatas
Niestety nie da się ustawic wyższego - przynajmniej u mnie. Limit działa od 0 - 115 km/h.
limit wyłącza się poprzez krótkie wciśnięcie przycisku kasowania dziennego przebiegu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum