Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 10:10 [Rover 620 Si 95r] Klocki Hamulcowe
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam!! Mam problem z moim roverkiem? Mianowice nie odbijają mi zaciski od klocków hamulcowych lewy przód i prawy tył. Rok wcześniej miałem ten sam problem przeczyściłem zaciski i wszystko chodziło choć te dwa koła lekko ciężej. Wczoraj pojechałem w trasę i czułem ze te koła coś chyba trzymają na powrocie już miałem słabe hamulce i po hamowani jak koła się toczyły było słychać tarcie metalu o metal. Dziś zaglądnąłem tam i na klockach nawet nie ma śladu po okładzinie! Możliwe ze jest to coś z pompą bo reszta klocków nawet nie jest starta do połowy dodam ze w ciągu 2 lat są to już moje 3 klocki kupiłem klocki Gerlinga?
_________________ Kamil 620 Si
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 10:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
moim zdaniem do wyczyszczenia zaciski,
sprawdzić czy prowadnice klocków są ruchome ewentualnie przeczyścić przesmarować
sprawdzić czy klocki luźno poruszają się jesli trzeba przyszlifować
można również zobaczyć gumowe osłony tłoczków w jakim sa stanie może tłoczki korodują i sie zacinają nie cofając się
motywu z przewodami elastycznymi nie zrozumiałem, nie wiem jaki mogą mieć wpływ na ten problem
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 21:11
Sprawdź jeszcze czy klocek siedzi w zacisku luźno czy na wcisk - ma być luźno. Jeśli trzeba go na siłę wyciągać należy dokładnie oczyścić klockotrzymacz (jarzmo) w miejscach styku z klockiem, tam są blaszki z nierdzewki należy dokładnie oczyścić na błysk papierem ściernym. Nie zaszkodzi delikatne przesmarowanie smarem miedzowym
dziś będę miał auto do odbioru od mechanika to się dowiem co i jak!jeśli chodzi o klocek to leżał luźno. Wieczorem napisze wam co było przyczyną.
[ Dodano: Nie Wrz 18, 2011 22:37 ]
Sorki że dopiero teraz ale nie było czasu wcześniej. Odebrałem auto od mechanika ale przy większych prędkościach coś zaczęło mi gwizdać pod windowałem auto koło w miarę lekko się obraca choć słychać jak klocek lekko trze o tarcze po przejechaniu kilku km koło jest dużo cieplejsze niż po drugiej stronie??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum