Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 21:04 [r45] Problem z osiąganiem temperatury
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Cześć.
Bardzo długo muszę czekać aż mi się zagrzeje silnik. Musze mieć obroty powyżej 2,5 tys. obr. Ciężko jeździć z takimi wysokimi obrotami przy zimnym silniku. Boję się wtedy o turbinę. Zimą gdy nie mam około 3 tys. obr. to mi się nie chce zagrzać. A tera to po jakiś ok. 20 km mi się dopiero zagrzewa. Czy to wina termostatu?
Ostatnio zmieniony przez szoso Wto Wrz 27, 2011 06:50, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 21:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
no teraz 20km to troche za duzo
warto sprawdzic termostat
ale zima miedzy 10 a 20km to normalka
dlatego doposazyłem sie w webasto
bo to chyba z kiepskim wyciszeniem w aucie jedyne dwie razace wady dla mnie
miuzziker, a jak u Ciebie z cieplym nawiewem?? Czy gorace powietrze leci zanim wskazowka osiagnie polowe skali??
Mozna tez rozgrzac silnik tak nie do konca, zgasic i wsadzic palucha do zbiorniczka wyrownawczego, jak woda zaczela sie nagrzewac to termostat caly czas otwarty
Ciepłe powietrze leci gdy wskazówka lekko się podniesie. Tylko, że np. zimą gdy jadę na trasie z dużą prędkością i z dużymi obrotami to dmuch ciepłe powietrze, ale gdy zwolnie i obraty spadną to po chwili lecie chłodne powietrze.
Przyłączę się do tematu. Mam podobny kłopot a wręcz taki sam. Postaram się dobrze przedstawić problem. Rover 45 2.0 IDT Zapalam samochód wiadomo silnik zimny pokrętło(ciepło/zimno) mniej więcej w połowie jadę parę kilometrów wskazówka podnosi się do połowy ale nie czuć specjalnie ciepła w aucie dopiero kiedy dodam gazu i obroty wzrosną zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Czy jest to problem z termostatem tak jak napisał bizon i Koju że jest on cały czas otwarty? Szczerze mówiąc i mnie się tak wydaje ale zanim kupie nowy to wolał bym się upewnić.
To co to może być? Czy zmiana płynu w układzie i płukanie układu coś pomoże? Oczywiście płukanie jakimiś środkami raczej by nie wchodziło w grę bo podobno może to bardziej zaszkodzić niż pomóc. Myślałem o przepłukaniu wodą. Chyba że coś możecie polecić do płukania układu.
Tak sobie pomyślałem, że może problem z nagrzewnicą(zamulona).
Czyli jeśli termostat byłby cały czas zamknięty to temperatura silnika by szybko rosła i wskaźnik wędrował na czerwone pole, a jeśli by był otwarty to podczas jazdy wskaźnik nie trzymał by się w połowi skali tylko by spadał, a w czasie postoju np. na światłach albo w korku znów by się podnosił.
sterowanie ciepło zimno działa? zawór pod maską na grodzi chodzi?
ja w innym aucie płukałem układ wodą z octem, popełniłem błąd że samej nagrzewnicy nie wypłukałem bo po tym zabiegu puściła chłodnica, wszelkie inne specyfiki też mogą do tego doprowadzić
tak zawór ciepło/zimno pod maską chodzi i pokrętło też. wiem że diesle tak mają że, raczej w chłodniejsze dni nie można się w nich zgrzać. aczkolwiek szwagier jak w vectrze A 1.7 zmienił nagrzewnice do gorąc taki w aucie że wytrzymać nie można. spróbuję przepłukać cały układ wodą jak znajdę jakiś wolny dzień i zobaczymy czy pomoże.
właśnie boje się używać jakichkolwiek środków żeby nie uszkodzić nagrzewnicy albo czegoś innego z układu chłodzenia. Może wodą pod ciśnieniem by spróbować "przedmuchać" nagrzewnicę.
Szoso świetny pomysł. Tak zrobię. Na to nie wpadłem żeby tak to uczynić. Myślałem o wyjęciu nagrzewnicy. Szczerze mówiąc to aż mi się gorąco zrobiło jak pomyślałem ile to roboty. A tu taki prosty pomysł a jak że świetny.
Jeszcze nie płukałem Niestety brak czasu. Jutro mam zamiar się tym zająć bo jutro mam wolne i mechanicy mają mi zmieniać sworznie dolne to potem będę płukał. Na pewno napisze co się wydarzyło. Zauważyłem natomiast że wąż od chłodnicy który jest zaraz pod wężem górnym od interculera chyba troche puszcza płyn. Jutro zajmę sie tym wszystkim i napiszę jak sprawa wygląda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum