Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam koledzy i kolezanki problem wyglonda tak ile powinienem zrobic km na calym zbiorniku ropy zbiornik mam 40l chyba ale niejestem pewien pytam poniewaz na calym zbiorniku zrobilem 500 km przy ekonomicznej jezdzie
przepraszam wszystkich za pisownie ale jestem dyslektykem
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 19:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zbiornik masz 55litrow i przy bardzo eco driving przy max 110km/h jakieś 900-1000km można zrobić. Ale przy normalnym stylu jazdy jakieś 700-800km jest bez problemu mozliwe W mieście trochę mniej wyjdzie
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
A skad wiesz ze wykonczyles zbiornik, moze zostalo w nim 15L?? A na 40L przejechane 500km to wychodzi 8L/100, jesli po miescie to minimalne odstepstwo od normy. Zatankuj do pelna i wyzeruj licznik, wyjezdzij paliwo prawie do konca i znow zatankuj do pelna. Bedziesz wiedzial ile km przejechales i ile litrow paliwa zuzyles. Zakladajac ze zbiornik ma 55L bedziesz tez wiedzial ile litrow jeszcze Ci zostalo w baku.
...jak jesteś niecierpliwy to zrób tak jak pisze kolega bizon ( do 1-wszego wybicia ) zrób 100 km i zalej ponownie do 1-szego wybicia....będziesz miał wynik spalania na 100 bez przeliczania Tak na marginesie - zauważyłem że wskaźnik poziomu paliwa w moim ( MG ZS 2.0 iTD ) jest bardzo proporcjionalny tzn. jak wskazówka spada od maxa do drugiej kreski to mam zrobione 200 km, spadek do srodkowej kresli kolejne 200 km do następnej kresli znowu 200 km a kiedy tankuje przy zrobionych 600 km i przelicze spalanie ( metodą kol. bizon ) spalanie wychodzi w granicach 5.5, 5.6 przy spokojnej jezdzie ( 120 km powiedzmy trasa , reszta tylko i wyłacznie po mieście ). W poprzednim samochodzie ( R 400, 1.6 ) nie mogłem ogarnać wskaźnika paliwa
wooy11, Do polowy skali 400km to kiepski wynik Ja zawsze patrze tak: Od max do pierwszej kreski jak mam zrobione 250km to ECO jest Potem jak do polowy zrobię 450km to znów ECO jak 400km to już nie ECO
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
hmmm rozumie że podpuszczasz mnie z tym kiepskim wynikiem 400 km do polowy skali ? ja sobie nie wyobrazam niższego spalania na 100 km jak 5.5 litry a takie właśnie mam przy tych wskazaniach wskaźnika poziomu paliwa o jakich pisałem wyżej.
ps.
Mozliwe że jeszcze nie nauczyłem sie jeździć ekonomicznie dieslem bo mam go od niedawna
wooy11, hehe.. trochę Ale napisałem jak ja sobie mniej więcej rozkładam i widzę jaki styl mam jazdy Tylko mozliwe jest tez to ze ja leje zawsze az pod korek, ze już ani kropla nie wyjdzie i powietrze cale z baku wyszło
ufffff bo juz się zastanawiałem nad przeskalowaniem wskaźnika polegajacym na zwiekszeniu odległości miedzy kreskami......tak żeby chociaz dorównać Twoim 450 km do środkowej kreski hehehehe. Ja tankuję do 1-wszego wybicia, pozdrawiam !
wooy11, Ale jak masz 5.5 to wszystko ok jest Mi brakuje tylko zbrojnika przezroczystszego albo okienka w baku żeby widzieć ile naprawdę jeszcze jest Boje się wyjeździć bak na zero bo szkoda pompy Jedyny plus ze Vp30 jest samo odpowietrzająca w porównaniu do Vp44
Ani fotomontaż, licznik wyzerowany. Wszystko Spalanie średnie to 5,3-5,8l/100km. Cały sekret to tankowanie. Od pierwszego "odbicia" udaje mi się jeszcze upchnąć w baku 10-12litrów ropki.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Bialy1990, może masz nieprawidłowe wskazania poziomu paliwa?
Ja mam z tym problem i jak zaleję pod korek to mam na wskaźniku tyle ile tronsek pokazał na fotce. Rezerwa mi się zapala dopiero wtedy jak wskazówka jest na samym dole
A wracając do tematu to przy walniętej przepływce spalanie nie wzrosło u mnie zbyt drastycznie, jakoś tego nie odczułem.Z dobrą przepływką miasto 7.8l/100km trasa 5.2 prz średniej 120km/h
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum