Wysłany: Wto Paź 04, 2011 08:06 [ 214 ] Problem z odkręceniem półosi
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
jak w temacie mam problem z odkręceniem półosi w moim roverku próbowałem już na kilka sposobów ale śruba poruszyła się tylko 2-3mm i dalej ani rusz może ktoś ma jakiś sposób na odkręcenie takich śrub?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 08:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak jak koledzy napisali:) Metoda lagi/rury + wd40 lub berner przy pomocy kolegi który trzyma na hamulcu ew. klucz na śrubie (anty omykacza:D ) i jeśli ciężko to dodatkowe podgrzanie. Ale myślę że jak zawiśniesz na rurze to pójdzie.
Jeśli odkręcasz nakrętkę, to całość nagrzewasz a potem lodem chłodzisz tylko śrubę, tak aby nakrętka pozostała cieplejsza.
Sztuczka polega na tym że metale rozszerzają się wraz z temperaturą, czyli jeśli śrubę schodzisz a nakrętkę rozgrzejesz to powstanie między nimi luz i łatwo będzie je odkręcić.
Pamiętaj aby uważać z tą metodą w miejscach gdzie jest guma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum