Wysłany: Sob Paź 08, 2011 14:06 [r400] Nowa chłodnica
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
witam koledzy mam mały problem po wymianie chłodnicy samochód sie nagrzewa ale nie leci cieple powietrze z nawiewu dodam tez iż rura od góry chłodnicy jest ukrop pomóżcie
szoso: silnik TDI nie występuje w Roverach
Ostatnio zmieniony przez szoso Nie Paź 09, 2011 11:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 14:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 15:43
AdrianWWL, kolega w opisie ma diesla a Ty podałeś linka do serii "K".
ZTCW to pomaga ściskanie przewodów wodnych na pracującym silniku w celu odpowietrzenia, oczywiście z włączonym ogrzewaniem na "maxa".
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Zrobiłem tak jak kolega Adrian powiedział i nic nie pomaga samochód jest gorący i rura od chłodnicy i chłodnica jest gorąca a niema ciepłego powietrza i temperatura mi wskazuje zimnego samochodu
kolega w opisie ma diesla a Ty podałeś linka do serii "K".
Rzeczywiście.
Bialy1990, zrób tak jak BetJar napisał. Odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego, przekręć pokrętło ogrzewania na max w prawo, odpal samochód i czekaj cierpliwie. Uciskaj przy tym wszystkie dostępne węże. Diesel powoli się rozgrzewa, a układ odpowietrzy się po pełnym otwarciu termostatu. Paręnaście minut to pewnie zajmie.
[ Dodano: Nie Paź 09, 2011 09:04 ]
Witam robiłem tak jak koledzy powiedzieli i niestety leci dalej cieple powietrze i nie pokazuje mi temperatury silnika
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie Paź 09, 2011 22:44
Bialy1990 napisał/a:
i raz leciało cieple powietrze a raz zimne
Ciepłe jak jechałeś powoli lub stałeś, zimne jak jechałeś szybko
Jeżeli tak to wymień termostat. Rano na zimnym, po ilu km podnosi się wskazówka temp.? Gdzie wskazuje na "podziałce" wskaźnika, w połowie, powyżej / niżej, blisko zera, bo
Bialy1990 napisał/a:
temperaturę zimnego samochodu
to niewiele mi mówi.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Masz popsuty czujnik temperatury na deskę. Odłącz go i w celu sprawdzenia wtyczkę od instalacji (nie od czujnika) połącz z masą, powinien wskaźnik temp. silnika podskoczyć na maksa. Jeśli tak zrobi, to masz instalacje dobrą a czujnik do wymiany.
Jeśli nie leci ciepłe powietrze do wnętrza, to zobacz, czy wąż przy nagrzewnicy jest ciepły, jeśli tak to może zawór sie zaciął (linka spadła) lub cos nie tak z nagrzewnicą.
witam sprawdziłem czujnik i okazało się ze spadł sam Ale problem jest dalej dziś kopiłem termostat i zalałem borygo ale powietrze leci cieplejsze ale nie gorące i wskazówka działa już poprawnie dodam tez ze po przejechaniu dwóch km leci cieple powietrze ale nie gorące
No to wypowiadaj się precyzyjnej. To pomaga w pomaganiu. Sprawdź pod maską zawór nagrzewnicy. Może nie otwiera się prawidłowo. Być może masz zakamienioną nagrzewnicę, a to może zmniejszyć wydajność ogrzewania...
Zawór nagrzewnicy na tym rysunku to element oznaczony numerem 9.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Pon Paź 10, 2011 19:59, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum