Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2004
Ciekawostka.
Jeśli komuś padło radio na 2 DIN (Freelander roczniki 2004-2006) to nie musi kupować radia za 250-300zł.
To radio jest zapożyczone od Forda Fiesta MK6
Różnica to tylko małe cienkie listwy wklejone między modułami.
Różnica w cenie 100zł
Przykład:
Radio Freelander
Cena 250zł
Radio Fiesta
Cena już od 100zł
Wystarczy zmyć logo benzyną.
Ostatnio zmieniony przez SyntaX Pon Paź 17, 2011 11:11, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 14:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 14:09
To nie chodzi o wszystkie zamienniki, bo część z nich jest OK, a sporo można trafić firmówek tylko bez loga LR (tych samych producentów i tej samej jakości). Ja wyznaję zasadę że lepiej zaopatrywać się w sprawdzonych źródłach w elementy które służą do danego typu auta . Bo często powierzchownie jest tak samo - a potem wychodzi w praniu że jednak to nie to samo (tak jak np nieszczęsne końcówki drążków u kolegi ostatnio)
jest w U.K fajny sklep - http://www.lrdirect.com - ceny dobre i często wychodzi lepiej niż w PL, katalog mają fajny bo przy każdej niemal części jest napisany konfekcjoner (Allmakes, Britpart, Bearmach) ale i producent tego co jest w pudełku (GKN, Monroe ,TRW itp). Można się po tym dość łatwo dowiedzieć i wybrać świadomie
Dlaczego kolego sytax usunąłeś wszystkie wpisy, nikt nikogo nie obrażał, była to merytoryczna dyskusja na temat zamienników i patentów, forum jest po to by wymieniać myśli i poglądy nie tylko suche fakty? jak będziemy chcieli zrobić spis to go zrobimy, radio od forda było tylko pretekstem do ciekawej dyskusji...? a ty wszystko usunąłeś, wątek był rzeczywiście założony przez ciebie ale... nigdy nie wiadomo w jaka stronę podąży ciekawy temat więc nie trzeba od razu wszystkiego kasować?
Zgadza się ale prosiłem byśmy ograniczyli się do zamienników wnętrza nie mających wpływu na bezpieczeństwo.
Możesz założyć nowy temat.
Z doświadczenia jednak odradzał bym stosowanie zamienników w zespole napadowym jak i zawieszeniu. Miałem założona jeszcze w Anglii podporę od Forda.
Dojechałem do domu, potem pojechałem do Holandii i w drodze powrotnej ledwo się doturlałem bo od wibracji poleciał tylny most.
Od tego czasu nie uznaje zamienników. Już lepiej dać do regeneracji.
Wiecie co.
Piszcie w tym temacie jak coś znajdziecie ciekawego a ja przygotuję FAQ z zamiennikami jako osobny podpięty temat.
Kolejna ciekawostka - Filtr odmy.
Freelander TD4 ma silnik zapozyczony z BMW o oznaczeniu kodowym M47.
Filtr odmy Freelander - 80zł
Filtr BMW 36,99 http://allegro.pl/filtr-o...1855224512.html
A to dokładnie to samo.
Nowy zawór EGR Freelander 430zł
Zamiennik z ASO BMW - 149zł
czujnik cisnienia doładowania (MAP sensor)
Producer -OEM Code
BMW -13622246977
BMW -2246977
GENERAL MOTORS -93171579
HELLA -6PP009400561
INTERMOTOR -16845
LAND ROVER -MHK101060L
MG -MHK101060
OPEL -5850801
ROVER -MHK101060
ROVER -MHK101606L
... a "jadąc" tym tropem dalej, kolektor ssący (pomijając ten starszy z klapkami), uszczelki do niego, zawór EGR itd.
Nie wszystko jest tańsze (ale większość) i nie są to zamienniki ale oryginalne części BMW lub BOSCH.
mar_pula
Jak byś miał czas i mógł wypisać nr seryjne zamienników będę bardzo wdzięczny.
Nie omieszkam złożyć zawiadomienie zarządowi że bardzo mi pomogłeś w pracy.
[ Dodano: Pon Paź 17, 2011 18:45 ]
Kolejna ciekawostka - Chłodnica klimatyzacji mwraz z osuszaczem pasuje od Mini Cooper roczniki 2004-2006.
Jest identyczna - te same nr seryjne a różnica w cenie 400zł .
Używana 150zł nowa w ASO 320zł.
[ Dodano: Pon Paź 17, 2011 19:08 ]
Zaślepki (blendy) halogenów do Freelandera po lifcie.
Bardzo trudnio dostępne a jak już są to po 250-300zł pasują też od mini Cooper 2004-2006 cena za chromowane 50zł - zamienniki.
Na allegro jest gościu co za 100zł robi z włókna szklanego.
Wygląda jak oryginał - ja mam takie tylko że twardsze i bardziej śliskie.
Ale za 5zł kupisz takie matki antypoślizgowe i sobie docinasz na wzór wgłębień.
Po południu wstawię fotki jak to jest u mnie zrobione.
Sprawdza się bankowo.
Ew. w sklepie Landstore.pl możesz kupić pojedyncze gumy i kup sobie na razie środkową.
http://landstore.pl/wykla...lander-srodkowa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum