Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam!
Mam pewien problem konkretnie gdy pada deszcz i wsiadzie sie do auta po chwili wszystkie szyby sa zaparowane i to tak ze malo co widac. Po przetarciu ich sciereczka z mikrofibry po minucie jest to samo. Jedyne co pomoga do ogrzewanie cieplym powietrzem szyb ale wtedy w aucie jest strasznie gorąco i zadnej przyjemnosci z jazdy. Wie moze ktos dlaczego tak sie dzieje?
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Lis 28, 2012 14:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 10, 2011 17:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To w zasadzie norma, nie tylko w roverku.
Ale można z tym walczyć.
- sprawdz czy masz drożne kanały wentylacyjne, podszybie itd
- sprawdz w jakim stanie jest filtr kabinowy i w razie potrzeby wymień go
- sprawdz czy nic Ci nie przecieka, nie masz nigdzie wody
- użyj klimatyzacji, to załatwia problem
Ja mam wymieniony filtr, sucho w aucie, wszystko drożne - a mimo to dziś rano mi parowały dopóki nie włączyłem klimy. W pozostałych samochodach (Opel Omega, BMW3) tak samo.
Wczoraj probowałem zakupiony w spry_u preperat przeciw parowaniu szyb i chyba działa ..... na czysta szybe ( od wewnatrz oczywiście ) psika sie to COŚ i sucha szmatka wyciera.....tylko trzeba się troche nameczyć żeby to wyczyścić i kiedy byłem przy tylnej szybie byłem juz dobrze rozgrzany ( czytaj spocony ) a do końca zostałą jeszcze boczna tylna jedna szyba...wiadomo ze w takiej sytuacji szyby parują i co widze !??? zaparowała tylko ta szyba która nie była jeszcze potraktowana tym ustrojstwem, pozostałe beż zaparowania
....u mnie szyby wewnątrz zawsze są czyściutkie a parowanie w R400,45,MG ZS mimo poczynienia wszystkich zabiegów zmniejszających to zjawisko nadprzyrodzone, występuje i jak ktoś nie ma klimy to troche dwenerwuje
Ja przeżywam to po raz drugi, bo niedawno co pozbyłem się Civica i tam również był dramat w tym temacie. Tutaj na plus, że faktycznie klimatyzacja sobie z tym radzi, czego niestety w Hondzie nie było...
http://www.variant.pl/sunnycar/ centralnie na pierwszym planie jest owy produkt Anti Fog...to dokładnie ten co mam ale naprawde trzeba sie na cheblować żeby po psiknięciu wyczyścic szybe na zero bez zacieków ale tylko wtedy jest efekt
Ja wole nie używać takich nano specyfików.
Słyszałem o przypadkach, że to pogarszało widzenie i za cholerę nie dało się niczym zetrzeć. Benzyna, denaturat, nitro itd - nic tego potem nie rusza.
A widoczność po tym zerowa.
Dotyczyło to co prawda "magicznej nano wycieraczki" ale byłbym ostrożny w aplikowaniu takich substancji.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 15:12
Ja swego czasu używałem takiej jakby rękawicy nasączonej jakimś specyfikiem. Po przetarciu powstawała na szybie delikatna piana, która po chwili znikała i szyba nie parowała już wcale. Jak gdzieś znajdę linka albo fotkę to wkleję.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Pomoc moze rowniez:
- zalozenie dolnej oslony silnika
- pozbycie sie wszystkich niepotrzebnych plynow z bagaznika
- sprawdzenie czy woda nie stoi pod kolem zapasowym
- zakrycie czesciowe (przysloniecie) wlotu powietrza.
Jesli po wylaczeniu silnika i pozostawienia samochodu dalej paruja to znaczy ze woda w samochodzie, jesli odparuja to znaczy ze wina lezy w nawiewie, czyli filtr, wlot
[ Dodano: Sro Paź 12, 2011 16:24 ]
A zamiast bawic sie w specyfiki lepiej znalezc zrodlo parowania i je wyeliminowac
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 16:45
Powiem tak, jak nie miałem klimy to jakoś nie odczuwałem problemu parowania szyb. Może dla tego, że nie miałem żadnego filtra kabinowego.
Teraz, kiedy mam zamontowaną klimę to jest jakaś masakra.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum