Z mojego doświadczenia wynika, że wskaźnik paliwa w R200, rządzi się niestety swoimi prawami i nie ma mu co ufać Osobiście odradzam jeżdżenie na rezerwie, czyli na tym "syfie", który zbiera się na dnie baku.
Zresztą było już wiele takich tematów (przykładowe):
Ja tankuję z dużym wyprzedzeniem wg następującego schematu: miasto - po ok. 350km, trasa - po ok. 450km. Po co czekać do ostatniego momentu i zasysać syf z dna zbiornika oraz pozbawiać pompę chłodzenia?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Witam, zgodzę się z kolegą WRC FAN, że wskaźnik poziomu paliwa rządzi się swoimi prawami:)) ale po roku użytkowania wiem ile jeszcze mogę przejechać. U mnie na przykład jak wskazówka zaczyna wchodzić na czerwone pole to tankując do pełna wchodzi ok. 37l (ok. 400 km po mieście ) czyli powinno być jeszcze ok 13l... jednak także nigdy nie wyjeżdżam całego paliwa z uwagi na ewentualny syf na dnie zbiornika...
wg instrukcji rezerwa to ok 8l więc bezpieczne jest założyć że max to 50 km
właśnie to prędzej przeczytałem i dzisiaj się zdziwiłem i to bardzo...
wskazówkę miałem na czerwonym więc zatankowałem dokładnie 9,6l
przejechałem 150km i wskazówka znowu była na początku czerwonego tak jak przed tankowaniem więc sobie myślę na forum pisało ze w rezerwie jest 8l wiec spokojnie 50-100km można przejechać więc sobie myślę pojadę jeszcze sobie tu i tam ...
Dziś chcę jechać patrze że licznik po przejechaniu 25km się nie zmienił dalej jest na początku czerwonego przejechane 150km na 9,6l zostało jeszcze niby 8l rezerwy a na rezerwie przejechane 25km czyli razem 175 chcę odpalać a tu du*a myślę Rover się zje*ał kilka razy odpalam i gaśnie po 2s nie wiem o co chodzi ale mówię spróbuje wlewam z Kanistra 8l wskazówka znacznie się podniosła ponad czerwone odpalam 2-3 razy paliwo doszło i jedzie....
może masz coś nie tak ze wskaźnikiem ja u siebie musze tankowac jak mam tak z 1mm pod czerwona wtedy to mam jakies 2litry w baku. Powiem tak jest takie dobre powiedzenie na temat roverków a brzmi ono tak : ŻEBY WIEDZIEĆ ILE MOŻESZ PRZEJECHAĆ W "SWOIM" ROVERKU NA REZERWIE TO PRZYNAJMNIEJ RAZ BEDZIESZ MUSIAŁ SIĘ PRZEJŚĆ Z KARNISTREM NA STACJE wiem to z autopsji
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum