Wysłany: Pon Paź 24, 2011 18:24 [416si]Zblokowało silnik podczas próby uruchomienia.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Jak w temacie,rano próbowałem odpalic silnik,zakręcił rozrusznik 2-3 razy,coś pukło lekko i staną.Nie próbowałem na pycha,ale wcisłem 2 bieg i poruszałem autem przód-tył i koła blokowały.Rozrusznik załącza ale nie kręci,kontrolki przygasają.Pasek rozrządu jest na swoim miejscu.Czy mógł przeskoczyć?A jeśli tak to co mogło uszkodzić?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 18:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Proszę was jeszcze wytłumaczcie mi co ta woda miała wspólnego z wygięciem korby skoro jak wyżej pisałem rozrusznik obrócił 2-3 razy i stanął.Możliwa jest taka opcja jak najbardziej,ale co woda ma do tego.Silnik był zimny.
Odrzucacie wersje przeskoczenia paska rozrządu,lub rozsypania się rozrusznika czy sprzęgła?
Przeskoczenie paska rozrządu podczas uruchamiania silnika rozrusznikiem jest mało prawdopodobne. Odpalanie na "pycha" lub "zaciąg" może spowodować przeskoczenie paska.
jacool napisał/a:
Odrzucacie wersje rozsypania się rozrusznika czy sprzęgła?
To nie zablokuje silnika.
jacool napisał/a:
wytłumaczcie mi co ta woda miała wspólnego
Najbardziej prawdopodobna przyczyna.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 20:05 Re: [416si]Zblokowało silnik podczas próby uruchomienia.
jacool napisał/a:
...zakręcił rozrusznik 2-3 razy,coś pukło lekko i staną.Nie próbowałem na pycha,ale wcisłem 2 bieg i poruszałem autem przód-tył i koła blokowały.Rozrusznik załącza ale nie kręci...
flapjck1 napisał/a:
...
nie dziala 1 cyl. zostaje tych koni 75, starczy?
flapjck1 100KM to silnik ma po uruchomieniu a nie przy rozruchu, kolega pisze że rozrusznik zakręcił mu 2/3 razy i więcej nie dał rady, więc raczej o odpaleniu niema tu mowy.
A czy rozrusznik może pokrzywić korbowód? Raczej ciężko... ale mogę się mylić.
No ale jeśli nawet załóżmy,że woda ostała by sie na tłoku,to podczas obrotu rozrusznika 3 razy wypluło by wodę z cylindra,czy nie?
Silnik ma 100KM podczas maksymalnych obrotów silnika
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 20:31
flapjck1 napisał/a:
kilka cm3 wody na tloku to wzrost stopnia sprezania z 14:1 do 25:1 a tego korba z k-serii nie wytrzyma - musi ustapic
Mysieliby go ciągać i zapalać z popychu. Rozrusznik nie ma aż tyle mocy coby wygiąć korbę (tak mi się wydeje).
[ Dodano: Pon Paź 24, 2011 21:29 ]
tronsek napisał/a:
jacool napisał/a:
Odrzucacie wersje rozsypania się rozrusznika czy sprzęgła?
To nie zablokuje silnika.
Spotkałem się (nawet jakiś miesiąc temu), że w 416Si właśnie sprzęgło (a dokładniej łożysko wbite w docisk) zablokowało silnik.
jacool napisał/a:
wytłumaczcie mi co ta woda miała wspólnego
Najbardziej prawdopodobna przyczyna.[/quote]
Możliwe... acz nie jest to pewne.
[ Dodano: Pon Paź 24, 2011 21:31 ]
jacool napisał/a:
No ale jeśli nawet załóżmy,że woda ostała by sie na tłoku,to podczas obrotu rozrusznika 3 razy wypluło by wodę z cylindra,czy nie?
Silnik ma 100KM podczas maksymalnych obrotów silnika
Gdzie by ją wypluło? Jeśli tłok w pierwszym swoim suwie szedł do góry w fazie wydechu, to tak, jeśli był to suw sprężania... to niestety może być tak, jak sugerowano na początku wątku.
Czyli około 1.5KM... ale niema co tak dalej dumać, do puki założyciel tematu nie sprawdzić czy coś mu w cylindrze się siedzi to nie ma co dalej pisać moim zdaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum