Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam.
Drodzy użytkownicy.
W temacie widać o jaki problem mi chodzi.
Jest dość niezwykły, bo blokowanie hamulców przedniej osi nie jest każdorazowe.
Problem pojawił się po miesiącu od wymiany płynu hamulcowego.
Pierwszym razem zablokowało się przednie lewe koło. Po ostygnięciu nie mogłem wcisnąć tłoczka by odblokować i ewentualnie zregenerować zacisk. Jak odkręciłem odpowietrznik i zeszło ciśnienie płynu, bez problemu mogłem wcisnąć tłoczek. Więc nie rozbierałem zacisku. Jeździłem kilka dni i temat się powtórzył. Wymieniłem gumowy przewód hamulcowy który mi poradzono. Hamulce działały dwa dni :-(
Dzisiaj wymieniłem osobiście cały płyn i odpowietrzyłem cały układ. Samochód na podnośniku koła tylne lekko się obracają a przednie z lekkim oporem. Kilku krotnie wciskałem pedał hamulca i sprawdzałem czy zaciski odpuszczają. Z którymś razem koła przednie zaczęły obracać się z wielkim oporem chciałem wcisnąć tłoczek i się nie dało :-(
Poluzowałem przewód hamulcowy przy pompie (od przednich hamulców) i bez problemu wcisnąłem tłoczek. Nie wiem czy pompa hydrauliczna może dać taki efekt czy jednak daje ciał pompa ABS.
Co robić? Z czym walczyć?
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Wrz 22, 2011 21:09, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 19:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli tłoczki w zaciskach nie zapieczone, to szukać przyczyny należy pewnie w pompie hamulcowej SERWO no bo inszej opcji chyba nie ma, a ABS działa jak zahamujesz awaryjnie?
no to pompa ABS sprawna
a jak wciskasz hamulec na odpalonym samochodzie, to pedał hamulca nie robi się zaraz twardy, jak gdybyś robił tak samo ale przy zgaszonym silniku?
Nie. Ale przy włączonym silniku jak mocno trzymam i długo pedał hamulca to bardzo powoli wchodzi do podłogi. Wcześniej jak było ok też chyba tak było bo kiedyś to zauważyłem. Na wyłączonym stoi twardo jak trzeba.
Witam! Ostatnio miałem podobną sytuację ale z innym autem. Po wymianie klocków z przodu hamulce zaczęły się strasznie grzać aż do tego stopnia,że dymiło się z kół. Raz grzała się lewa strona, raz prawa, a czasami obydwie.W moim przypadku pomogło przetarcie i nasmarowanie(wd40) tłoczków pod gumkami ochronnymi.
Cytat:
Poluzowałem przewód hamulcowy przy pompie (od przednich hamulców) i bez problemu wcisnąłem tłoczek
z tego opisu wynika, że pompa nie pozwala zmniejszyć ciśnienia w przednich hamulcach więc może jest tam jakiś zaworek zwrotny, który czasami się blokuje czy coś w tym stylu
JaJaceK, Twój opis (odkręciłem odpowietrznik czy ewentualnie przewód przy pompie) wskazuje właśnie na elastyczny/e przewody hamulcowe. Wewnątrz przewodu tworzy się rodzaj wentyla, który przepuszcza ciśnienie i płyn w jedną stronę a w drugą nie pozwala się cofnąć płynowi i utrzymując ciśnienie blokuje koło.
Przyczyną blokowania mogą również być:
-zapieczone skorodowane tłoczki
-jw. prowadniki zacisku hamulcowego
-czy w końcu gniazda klocków
Jeśli naciskasz na pedał hamulca przy niepracującym silniku to wspomaganie nie działa,
ABS też możesz wykluczyć skoro hamulec sprawdzasz na postoju.
Nie wiem w końcu co to była za przyczyna, ale Wymieniłem płyn hamulcowy dwa razy za każdym razem na nowy, odpowietrzałem za każdym razem. Zamontowałem koła i dalej jazda. Najpierw tylko miasto co bym nie musiał gdzieś w trasie się z tym bawić po tygodniu wyjechałem w trasę i jak do tej pory żadnych objawów blokowania nie ma. Wychodzi na to że gdzieś jakiś syf siedział i blokował płyn. Nic innego do głowy mi nie przychodzi.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rady.
Witam.Hamulce działały prawidłowo, ale się zużyły, więc wymieniłem tarcze i klocki ,po wymianie zaczęły się grzać . Zaciski rozebrałem wyczyściłem , nowe gumki, tłoczki wcisnąłem lekko ręką, klocki dopasowałem i nie klinują się . ABS działa ,dźwignia hamulca po mocnym wciśnięciu lekko zejdzie na dół i jest stabilna a tarcze trochę się grzeją - czekać może się dotrą? A może coś zrobiłem źle ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum