Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam!
Mam problem zacina mi się stacyjka z poziomu 0-1 często muszę użyć siły aby przekręcić i mam pytanie bo czytałem że prawdopodobnie są wyrobione zapadki w zamku czy ktoś podjął się z was może własnoręczne naprawy stacyjki jeśli tak to od czego zacząć? czy można by wstawić zapadki do stacyjki z zamka z bagaznika? nie jest to wina kluczyka bo 2 tygodnie temu dorabiałem nowy i jest tak samo :-(
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 12:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdź czy kluczyk dobrze otwiera np. drzwi, jeśli nie to on się wyrobił a nie zamek.
kluczyk dobrze otwiera po za tym piałem ze mam nowy od 2 tygodni na starym i nowym jest tak samo
[ Dodano: Pon Lis 07, 2011 14:05 ]
Kozik napisał/a:
kris2828, mi się zacinała stacyjka jakieś 2 lata temu, napsikałem do środka wd40 i przestało
no właśnie czytałem na rożnych forach internetowych że dużo osób pisało ze psikali wd i im pomagało ale na jakiś czas a potem było jeszcze gorzej a inny pisali ze nie wolno smarować zamków więc już sam nie wiem... Ale chyba zaraz napsikam bo chyba nikt mi nie pomorze z wymiana zapadek a nie chcę zrobić gorzej a że tobie nie zacina się już 2 lata to mnie trochę to przekonuje a jak to nie pomoże to może przejadę się do panów co wyrabiali mi nowy kluczyk i zapytam się czy umieją to naprawić
Ja masz jakieś sprawności manualne to rozbierzesz go bez problemu i złożysz, trochę blaszek i sprężynek w bębenku, nic więcej.
Ja zamek w bagażniku rozbierałem i działa super teraz, a wcześniej nawet klucz nie wchodził.
[ Dodano: Pon Lis 07, 2011 14:12 ]
P.S.
Pytałem o to czy drzwi dobrze otwiera bo klucz dorabia się na podstawie starego, a jeśli stary się wytarł to nowy tak samo będzie zły.
Ja masz jakieś sprawności manualne to rozbierzesz go bez problemu i złożysz, trochę blaszek i sprężynek w bębenku, nic więcej.
Ja zamek w bagażniku rozbierałem i działa super teraz, a wcześniej nawet klucz nie wchodził.
[ Dodano: Pon Lis 07, 2011 14:12 ]
P.S.
Pytałem o to czy drzwi dobrze otwiera bo klucz dorabia się na podstawie starego, a jeśli stary się wytarł to nowy tak samo będzie zły.
no mi właśnie też od zakupy nie wchodzi kluczyk do zamka od bagażnika i chciałem podmienić zużyte części-zapadki stacyjki z niego . jutro zapodam wd a jak problem dalej będzie się pojawiał to chyba go rozbiorę...
[ Dodano: Pon Lis 07, 2011 15:39 ] ADI-mistrzu-a co było popsute w twoim zamku od bagażnika?
Nic nie było popsute, brut go zblokował.
Trzeba rozebrać go całkowicie na części pierwsze, dokładnie wymyć (wszystkie zapadki mają się błyszczeć, są polerowane) potem poskładać i gotowe.
Aby zamek rozebrać, tzn bębenek wyjąć, trzeba włożyć klucz, inaczej zapadki blokują.
Jak się namęczy to wejdzie
Najłatwiej wyjąć cały zamek i wymoczyć w czymś, np benzynie, potem próbować ten klucz wsadzić ruszając nim do góry i na dół, wyrusza to kolejne zapadki.
Mam problem zacina mi się stacyjka z poziomu 0-1 często muszę użyć siły aby przekręcić i mam pytanie bo czytałem że prawdopodobnie są wyrobione zapadki w zamku
Po zakupie samochodu też miałem często problem z przekręceniem kluczyka z pozycji 0 na 1, aż pewnego dnia kumpel uświadomił mnie, że to jakaś blokada i wystarczy skręcić lekko kierownicą i wtedy idzie lekko, może rozwiązanie jest tak proste?
Blokada kierownicy faktycznie blokuje kluczyk, ale dla mnie jest normalne ze jak kluczyk się nie przekręca to kierownicą trzeba poruszać ale może dla mnie...
no właśnie czytałem na rożnych forach internetowych że dużo osób pisało ze psikali wd i im pomagało ale na jakiś czas a potem było jeszcze gorzej a inny pisali ze nie wolno smarować zamków więc już sam nie wiem...
Powiem Ci że ja usprawniłem już tak z 6 zamków i 4 stacyjki w tym 2 moje (maluch i rover), nie słyszałem żeby ktoś miał problemy, fakt faktem, że malucha smarowałem dwa razy ale później jeździłem nim ponad 3 lata bez smarowania i sprzedałem go.
Nie wiem co wd 40 może popsuć w zamku. WD 40 smarowałem również kłódki, zamki w drzwiach i inne elementy i nigdy nie miałem problemów. Fakt przy niektórych elementach typu zawiasy pomagało na krótko i to wszystko
hehe wiem o co wam chodzi, ale to niestety nie to chciałbym żeby to był taki problem ale nie jest
[ Dodano: Pon Lis 07, 2011 20:37 ]
Kozik napisał/a:
kris2828 napisał/a:
no właśnie czytałem na rożnych forach internetowych że dużo osób pisało ze psikali wd i im pomagało ale na jakiś czas a potem było jeszcze gorzej a inny pisali ze nie wolno smarować zamków więc już sam nie wiem...
Powiem Ci że ja usprawniłem już tak z 6 zamków i 4 stacyjki w tym 2 moje (maluch i rover), nie słyszałem żeby ktoś miał problemy, fakt faktem, że malucha smarowałem dwa razy ale później jeździłem nim ponad 3 lata bez smarowania i sprzedałem go.
Nie wiem co wd 40 może popsuć w zamku. WD 40 smarowałem również kłódki, zamki w drzwiach i inne elementy i nigdy nie miałem problemów. Fakt przy niektórych elementach typu zawiasy pomagało na krótko i to wszystko
wd mam chyba ale jakieś resztki, a czy olej też by się nadawał do tego? chcę go wstrzyknąć za pomocą strzykawki ile wlać ml?
a czy olej też by się nadawał do tego? chcę go wstrzyknąć za pomocą strzykawki ile wlać ml?
nie wiem jak z olejem ale WD dawałem dwa energiczne psiki, poruszałem kluczem, powkładałem i wyciągałem potem poprzekręcałem, wyciągnąłem znowu dwa energiczne psiki i znowu poruszałem, powycierałem szmatką kluczyk i stacyjkę, po dwóch dniach kluczyk już sam był czysty za każdym razem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum