Wysłany: Nie Lis 13, 2011 00:02 [Freelander] Gdzie jest centralka alarmu?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam
Gdzie we freelanderze w wersji europejskiej (1.8 2001r.) jest centralka alarmu? ta która daje sygnał na migającą diodę?
Potrzebuje trochę przerobić elektrykę i może w centralce będzie jakieś wyjście które daje napięcie po uzbrojeniu alarmu.
Wyjście to chcę podłączyć do przekaźnika który w tylnej klapie będzie całkowicie odcinał prąd do silnika tylnej szyby. Bo niestety ciągle mi zjeżdża na postoju, bez żadnej prawidłowości, pół roku spokoju, potem zjedzie 3 razy w tygodniu
Chyba że macie inne pomysły skąd wziąć sygnał do tego przekaźnika?
Pozdr.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 13, 2011 00:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 13, 2011 11:42
Centralki alarmu nie ma - Alarmem jest CCU - czyli komputer sterujący wnętrzem i osprzętem auta.
Są dwie przyczyny :
Jeżeli to auto trzy drzwiowe to szyba ci zjeżdża przez czujnik założenia dachu. Trzeba go poprawić aby dach go dociskał.
Dodatkowo w rocznikach 2001 w przedziale numerów VIN 1A 5767654 do 1A 599999 oraz 1A 300000 do 1A 315095 . Jest to usterka programowa komputera. Tu nie da się za dużo zrobić - trzeba zmienić CCU na późniejszy model.
Centralki alarmu nie ma - Alarmem jest CCU - czyli komputer sterujący wnętrzem i osprzętem auta.
Dodatkowo w rocznikach 2001 w przedziale numerów VIN 1A 5767654 do 1A 599999 oraz 1A 300000 do 1A 315095 . Jest to usterka programowa komputera. Tu nie da się za dużo zrobić - trzeba zmienić CCU na późniejszy model.
No i wreszcie ktoś mi podał konkretną przyczynę jestem wśród "wygranych numerów" A wcześniej zakładałem wątek o opuszczającej się szybie i nikt czegoś takiego nie napisał.
W każdym razie poszukam gdzie jest ten CCU i może z niego będą jakieś wyjścia, bo odcięcie silnika przekaźnikiem jest chyba jedyną metodą (no oprócz wymiany CCU jak napisałeś).
Pozdr.
win32 [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 13, 2011 12:24
CCU masz za skrzynką bezpieczników w kabinie. Z tego co mi wiadomo on nie ma wyjścia +12V które podtrzymuje po uzbrojeniu alarmu i służy tylko do niego.
On korzysta z tych samych czujników w zamkach które zapalają lampki wewnątrz i kontrolkę drzwi na desce - a to wszystko jest wysterowane masą. Chyba żeby z czujnika kontroli wnętrza który jest na poprzeczce dachu.
Ale zastanów się nad wymianą , CCU na allegro/ebay nie jest jakoś kosmicznie drogie - jedynie trzeba się udać na Autologica/T4 aby go zaprogramować.
Chyba żeby z czujnika kontroli wnętrza który jest na poprzeczce dachu.
Nie dobierałem się jeszcze do komputera, ale szukałem tego czujnika i nie znalazłem. Możliwe że w wersji 3d go nie ma? Szukałem w okolicach lampki i lusterka.
A tak w ogóle, to opuszczająca się szyba jest jedyną usterką w tych komputerach, czy coś jeszcze jest z nimi nie tak?
Pozdr.
win32 [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 18:05
Nie przy lampce - na środkowej poprzeczce - czyli naprzeciwko lampki, nad fotelami. To do czego masz przyczepiany dach z tyłu
Innych rzeczy nie stwierdzono. Myk polega na tym że coś się miesza i CCU gubi pamięć pozycji szyby w wyniku czego ją opuszcza dla bezpieczeństwa - tak samo jak w wypadku odpięcia akumulatora.
Sprawdź, tak dla pewności, mocowanie klem na akumulatorze (dokręć na max ale tak naprawdę na max).
Klemy są OK. akurat przy tej usterce często je ściągałem (do kalibracji szyby) i za każdym razem mocno przykręcałem. Dodatkowo czyściłem wszystkie punkty masowe które udało mi się znaleźć.
Z pozoru tylko głupie pytanie, ale czy sprawdzałeś styki przy zamku tylnej klapy.
U mojego kolegi zaśniedziały styki przy zamku i dostawał zwarcia.
Zachowywał się tak jak byś szybę tylną z kluczyka opuszczał.
Po wymianie klamki tylnych drzwi (miała naderwany zaczep z lewej strony) regeneracji bębenka zamka polegającej na płukaniu w odrdzewiaczu i solidnym smarowaniu preparatem Miltec , oraz wymianie samego zamka wszystkie problemy zniknęły.
U mnie przez zasiedziałe styki zamka w drzwiach kierowcy był problem z alarmem w tamtej zimie.
Sam się uzbrajał i rozbrajał.
Wymontowałem zamek, potraktowałem odrdzewiaczem, nasmarowałem solidnie i zero problemów.
Z pozoru tylko głupie pytanie, ale czy sprawdzałeś styki przy zamku tylnej klapy.
Sprawdzałem całą tylną klapę, wszystkie wtyczki i połączenia. Nigdzie nie ma żadnej śniedzi ani nic takiego. Właściwie wnętrze klapy jest tak czyste jakby wyjechała właśnie z fabryki, zero wilgoci (zresztą widać że poprzedni właściciel w Szwajcarii o niego dbał ).
Podejrzewam, że to wina komputera skoro występowały takie wady, a wg. VINu moje auto się zalicza do tych wadliwych.
Pozdr.
win32 [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 14:42
Hmm... jak do tej pory nie widziałem 3 drzwiówki bez czujnika wnętrza - przy zdjętym dachu po prostu nie był uzbrajany.
Powinien być tam nad fotelami (zapomniałem że 3 drzwiówka ma lampkę na środku)
Zrób eksperyment , zamknij auto z otwartą szybą i wrzuć coś do środka albo wsadź rękę
Hmm... jak do tej pory nie widziałem 3 drzwiówki bez czujnika wnętrza - przy zdjętym dachu po prostu nie był uzbrajany.
Powinien być tam nad fotelami (zapomniałem że 3 drzwiówka ma lampkę na środku)
Zrób eksperyment , zamknij auto z otwartą szybą i wrzuć coś do środka albo wsadź rękę
Próbowałem zamknąć się w samochodzie i wtedy uruchomić alarm. No ale się nie udało. Bujałem autem od środka, machałem rękami i nic...
Alarm na pewno jest, bo kiedyś udało mi się go uzbroić a potem otworzyć drzwi i alarm zadziałał. Widocznie czujnika wnętrza nie ma...
Poszperaj na necie, gdzieś koło Tych właśnie jest kolo co sprowadza powypadkowe angliki na części i ma sporo autek zawsze.
Jak znajdę to dam namiary.
Może masz wyjęty moduł bo był uszkodzony i zrobiony jakiś mostek na kablach.
Ostatnio widziałem aukcje z Radomska gdzie był do sprzedania komputer ECU i 2 piloty w cenie 280zł z 2003r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum