Wysłany: Pon Lis 21, 2011 18:57 [r400]falujace obroty szarpanie pomocy
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam mam rovera 400 1.6 benzyna+gas.Kiedy na jalowym biegu dodam gazu obroty spadaja do 900 potem podnosza sie do 1200 trzymaja sie tak 3 sec i opadaja do 800.Druga sprawa to podczas ruszania i jaezdzie powiedzmy 10-30 km/h puszcze pedal gazu to auto szarpie kiedy jade tak z 80 km/h to juz jest ok z tym gazem.auto i na gazie i na benzynie zachowuje sie tak samo co najlepsze czasami jak odpale to przez cala droge wszystko z nim jest ok nic nie szarpie obroty ok moze mi sie wydaje ale szybciej nabiera mocy i zapierdziela jak kon ale to raz na 20 odpalen.CZYTALEM o tym na forum i wymienilem kopulke palec swiece(ngk) przewody nw(ngk)silniczek krokowy czyscilem przepustnice.No juz nie wiem co mam zrobic czy to moze byc spowodowane jakims bledem w kompie? pojechal bym na kompa ale jak sie okaze ze to nie komputer to 120 zl w bloto pojdzie.Co jeszcze moge zrobic?a moze to sonda lambda?Bardzo prosze o pomoc jezeli chcecie moge nawet nagrac film pokazujacy jak te obroty sie przycinaja na jalowym biegu
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 18:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Za mało danych:
1. Na jakich flaczkach masz instalację gazową?
2. Kiedy była ostatni raz serwisowana (błędy + autokalibracja + strojenie + analiza spalin)?
2a. Z analizy spalin będziesz wiedział, czy lambda jest dobra. Ew. odczyty na komputerze diagnostycznym będą coś sugerowały.
Miałem chyba podobny problem(z tym ze ja nie mam gazu)
Auto czy zimne czy ciepłe obroty sobie falują około 800-1000 rpm. Jak dajesz mu gazu to ciśnie, a jak odejmujesz to dławi sie. Na jałowym dławi się żuca nim nie stabilnie silnik się zachowuje? Też raz na jakiś czas na około 3 dni silnik pracował w miare normalnie Napisz czy niedawno wymieniałeś świece, olej , filtr oleju itp?
Mnie to się zaczeło po wymianie tych rzeczy, a przestało kiedy oleju mi troche ubyło.
Stwierdzam to na swoim przykładzie, ale swój silnik utopiłem w oleju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum