Wysłany: Nie Lis 20, 2011 20:54 [r400] Problem z Obiegiem wody
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam mam problem bardzo poważny zmieniłem termostat i ciepłe powietrze leci wyłączę nawiew i po 10 min około włączę i leci zimne powietrze woda się gotuje i chłodnica jest zimna sprawdzałem termostat w garnku i działa pomóżcie .
Ostatnio zmieniony przez Bialy1990 Pon Lis 21, 2011 08:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 20:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Właśnie jest taka sprawa ze samochód się gotuje i jest takie ciśnienie ze korka niemogę odkręcić i z okolic termostatu leci mi para i chłodnica jest zimna a termostat nowy
Powiem tak jak na postoju odpowietrzę cały układ to leci ukrop powietrze przejadę 20 30km i samochód się gotuje i leci wtedy zimne powietrze i chłodnica jest zimna
Z tego co opisujesz , wygląda na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą . Najprościej to sprawdzić opserwując zbiorniczek wyrównawczy w trakcie pracy silnika . Jeśli z wężyka łączacego chłodnice ze zbiorniczkiem wydobywają się bańki powietrza i wraz ze wzrostem obrotów więcej bulgocze , a w zbiorniczu płynu zaczyna przybywać to na 90 % są przedmuchy z któregoś cylindra do układu chłodzenia . Dlatego wzrasta szybko temperatura i nawet nie zdąży otworzyć się termostat ( dlatego zimna chłodnica ). Płyn zostaje wypchniety do zbiorniczka i z niego " kipi " . Przy tym uszkodzeniu oczywiście bardzo wzrasta ciśnienie w układzie i wąż łączący chłodnice z silnikiem (szczegolnie ten górny ) robi się bardzo twardy . Ja takie uszkodzenie przerabiałem w NISSANIE 2.0 D
ja miałem podobne objawy jak by była walnięta uszczelka a się okazało, że ktoś wąż jeden dosztukował i nie było oryginalnego, też mi cudeńka się działy a jak wstawiłem odpowiedni wąż to jak ręką odjął
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum