Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam, przekaźnik świec żarowych w roverku ma 9 pinów, ktoś może posiada opis, tych pinów? Chciał bym zrobić swój przekaźnik świec żarowych, bo ten roverkowy się zawiesza czasem i pali mi wszystkie świece Poza tym kontrolka świec na pulpucie jest sterowana przez przekaźnik, a chciał bym by pokazywała faktyczny stan grzania świec.
Tak oto wygląda taki przekaźnik:
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Lis 18, 2010 12:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 22:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To na zdjęciu to jest nazywane w Rave "Modular engine management (MEMS) relay module" i znajduje sie w 420D za komputerem. Po prawej stronie jest pojedynczy przekaźnik od świec.
Ok, dzieki za odpowiedz, a macie moze jakis opis jak on dziala? Moj sterownik od swiec zarowych dziala w ten sposob:
1. przekrecam stacyjke
2. swiece grzeja
3. lampka gasnie, swiece grzeja
4. odpalam, swiece przestaja grzac
5. nieraz potrafia sie zawiesic i grzeja ciagle, przez co pali je
==========================
Chce zrobic przekaznik w ten sposob:
1. przekrecam stacyjke
2. swiece grzeja (np. 20sek)
3. lampka gasnie razem ze swiecami
4. odpalam samochod i swiece od tego momentu nie maja prawa sie zapalic.
==========================
Pomysl jak tego dokonac:
za pomoca stanu na elementach
stacyjka - nie duza kombinacja przy stacyjce,
swiece - bezposrednio z + od swiecy,
silnik - nie wiem jeszcze.
0 na stacyjce, 0 na swiecach, 0 na silniku - stan 0 (wyłączony)
1 na stacyjce, 0 na swiecach, 0 na silniku - jednokrotne ustawienie 1 na swiecach przez 20 sek.
1 na stacyjce, 1 na swiecach 0 na silniku - zapalenie kontrolki
1 na stacyjce 0 na swiecach, 1 na silniku - umowny stan 1 (wlaczony)
Na kokpicie lampka sterowana jest masa, wiec czeka mnie wyciagniecie tego kabelka od komputera.
czyli jakis przekaznik czasowy (pewnie zrealizuje go na plytce sam) + niewielki ukladzik sprawdzania stanow. Jesli jakis blad merytoryczny mi sie wkradl to prosze o pomoc, bo nie wiem czy dobrze rozumuje.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ja ponizej 80zl nie znalazlem takowego, czy mozesz mi wskazac konkretnie aukcje na allezło czego szukam? W przeciagu roku wymienilem 9 razy swiece. Wtryski sprawdzone i nie ma innej opcji jak przekaznik. Ze sie zawiesza moge latwo poznac, bo nieraz po zgaszeniu silnika dopiero mam "cykniecie" odlaczenia grzania.
No i dziekuje Ci pieknie mirwin. Teraz tylko jeszcze stan grzania faktycznego na kokpit dociagne i bedzie Si. Temat do zamkniecia, bo o stanie grzania juz takowy istnieje.
Jak dla mnie przekaznik to przekaznik, byle byl 12V, moze byc uniwersalny z allegro za. Zakladajac ze bezpiecznik od swiec jest na 60A to przekaznik powinien miec wiecej, ale ja przez jakis czas mialem przekaznik z allegro za 2,50zl 40A i bylo ok.
A co do kontrolki to sterownik wysyla da sygnaly, inny do kontrolki inny do przekaznika, jak ktos ma problem i chce zeby kontrolka wskazywala faktyczny stan grzania swiec niech pusci sobie do kontrolki sygnal od żółtego przewodu za przekaznikiem
Wiem, napisalem ze mialem go przez jakis czas z przyczyn wyzszych i nic sie nie dzialo, w razie co po prostu wywalilo by mi przekaznik a nie bezpiecznik
No lipne bo nigdy nie wiadomo kiedy przekaznik padl.
A swoja droga zawsze zapominam sprawdzic, czy te dwa sygnaly wychodzace ze sterownika przynajmniej sie pokrywaja, tzn czy w tym samym momencie gasnie kontrolka co swiece przestaja grzac
No lipne bo nigdy nie wiadomo kiedy przekaznik padl.
Mi właśnie padł i prawie trzy tygodnie zajęło mi znalezienie przyczyny sporadycznego rozładowywania akumulatora.
W robocie mamy stare Doblo, w którym każda niesprawność obwodu świec żarowych jest sygnalizowana migającą kontrolką.
bizon napisał/a:
czy te dwa sygnaly wychodzace ze sterownika przynajmniej sie pokrywaja, tzn czy w tym samym momencie gasnie kontrolka co swiece przestaja grzac
Jak kontrolka zgaśnie, to świece jeszcze grzeją przez kilka sekund. Wsłuchaj się, to usłyszysz charakterystyczne "cyknięcie" przekaźnika, które kończy grzanie świec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum