Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
witam i prosze o pomoc!!
od dwoch dni w moim aucie wydobywaja sie dziwne dzwieki jak przekrece kluczyk.
dzwieki wydobywaja sie tak jakby spod wentylacji,radia bynajmniej nie moge go zlokalizowac.
dzwiek przypomina chrobotanie zgrzyt przesuwanie sie czegos po zebatkach.caly czas go slychac, po przekreceniu kluczyka w stan OFF milknie wszystko.
czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem???
na forum nie moge znalezc nic podobnego co mogloby mi jakos nasunac na mysl co to moze byc.
Ostatnio zmieniony przez apples Wto Sty 03, 2012 16:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 08:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
OFF milknie wszystko.
czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem???
ja takie cos miałem z poczatku myślalem ze to gdzieś mysz sie zalęgła i drapie niestety nie zlokalizowałem tego chrobotania, mi wydawało sie ze dochodziało spod zegarów ale i tak tego nie znalazłem bo po pewnym czasie ustało trawało gdzieś to z dwa trzy miesiące i to nie zawsze... domyślałe msie ze to chyba było z klimy jakiś trybik sie zawiesił albo cos nie wiem, ale nic sie potem nie uszkodziło ani nie przestało dzialac
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
silniczek od ustawień klapek nawiewów klimatronika.
szukaj go po jednej lub po drugiej stronie tunelu środkowego za odkręcaną klapką tapicerki przy nawiewie na nogi. Silniczek zamkniety jest w czarną kwadratową puszkę z wystającym białym ramieniem do klapki i wtyczką elektryczną taką samą jak jak do sterowania webasto
nie da nic, najlepiej jest wyjąć ten silniczek i przesmarować jego ruchome części w środku - trybiki. Najlepsze i najdziwniejsze jest to, że te silniczki w ręku chodzą dobrze, a przy klapce nawiewu już nie bardzo.
Czasami te silniczki się zawieszają, przesmaruj delikatnie smarem grafitowym i na jakiś czas bedzie spokój
kolego kris-tofer jak sie do niego dostac, bo ja odglosy slysze jakby z srodkowego nawiewu albo za radiem.
jestes wstanie okreslic co trzeba wykrecic jak sie do niego zabrac??
U mnie jest to samo. Jak przekręcam kluczyk słychać takie dźwięki właśnie nawet jak nawiewy są nie włączone. Po zgaszeniu auta również ale jak kluczyk siedzi w stacyjce to tego nie ma, dopiero jak go wyjmę. Najlepiej jak po dłuższej trasie gaszę silnik to potrafi czasem porządnie strzelić i to bardzo głośno jakby coś wielkiego na podłogę spadło. Najbardziej te dźwięki słychać w okresie jesienno zimowym w lato trochę mniej. Nic z tym nie robię bo i tak się nie znam, jeżdżę z tym.
musisz odkręcić tą oslonkę od nawiewu na nogi przy kierowcy lub przy pasażerze, ten czarny nawiew odkręcasz - jedna śrubka na śrubokręt i ściągasz większą osłonkę tapicerki którą trzyma czarny plastik od tego nawiewu.
Jak ściągniesz tą osłonkę to znajdziesz czarną puszkę z napisem Siemens - odkręcasz ją, 4 śrubki, od tej puszki jak wcześniej pisałem wystaje białe ramie sterujące klapką nawiewu.
Puszka zamykana jest na zapadki, jak ją otworzysz to przesmaruj tam trybiki i złóż wszystko tak jak było zanim odkręcileś.
Wszystko proste jak metr sznurka w kieszeni
bo jest jeszcze główna klapa od nawiewu z zewnątrz zaraz za filtrem przeciwpyłkowym - patrząc od strony podszybia lub wyżej za schowkiem patrząc wewnątrz auta.
Najlepiej się dobrze wsluchać lub popatrzeć które klapy chodzą.
Jak dajesz zapłon to otwierac sie powinna ta glówna klapa za filtrem przeciwpylkowym
[ Dodano: Sro Gru 28, 2011 12:21 ]
jeszcze jedno, po kazdym przekreceniu kluczyka na zaplon lub wylaczeniu samochodu ta klapa otwiera sie lub zamyka - co jest naturalne, trwa to okolo 10 sekund
bo jest jeszcze główna klapa od nawiewu z zewnątrz zaraz za filtrem przeciwpyłkowym - patrząc od strony podszybia lub wyżej za schowkiem patrząc wewnątrz auta.
Najlepiej się dobrze wsluchać lub popatrzeć które klapy chodzą.
Jak dajesz zapłon to otwierac sie powinna ta glówna klapa za filtrem przeciwpylkowym
[ Dodano: Sro Gru 28, 2011 12:21 ]
jeszcze jedno, po kazdym przekreceniu kluczyka na zaplon lub wylaczeniu samochodu ta klapa otwiera sie lub zamyka - co jest naturalne, trwa to okolo 10 sekund
I właśnie to jest ten problem.Jeśli klapa nie może się otworzyć lub zamknąć z jakiegoś powodu silniczek pracuje ciągle , powodując nieprzyjemne dzwięki i prawdopodobnie coraz większe uszkodzenia.Radzę sprawdzić napęd i mechanizm głównej klapy nawiewu,może da się jeszcze coś uratować...
Najlepiej jak po dłuższej trasie gaszę silnik to potrafi czasem porządnie strzelić i to bardzo głośno jakby coś wielkiego na podłogę spadło. Najbardziej te dźwięki słychać w okresie jesienno zimowym w lato trochę mniej. Nic z tym nie robię bo i tak się nie znam, jeżdżę z tym
ja mam dokładnie to samo... ale jak przekrece kluczyk przed zapłonem. Przekręcam kluczyk w pozycji I odczekam z 2-3sek i nagle strzał - jakby z konsoli środkowej.
Przy najbliższej okazji wolnego czasu spróbuję dobrać się do tego tak jak napisał to kris-tofer
Ja mam podobnie, lecz to są takie stuki (tyk, tyk, tyk) dzieje sie zawsze po jakiś 15 minutach jazdy, czasem przestaje tykać, ale gdy zwiekszam temperature lub zmniejszam to znow, nigdy nie pojawilo się stukanie gdy od razu odpalilem samochod
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Sty 05, 2012 19:19
Odgrzewam temat.
Wracałem dzisiaj z dalsza i po dłuższej jeździe(ok.2 godz.) zaczęło coś pykać,stukać w okolicy kolumny kiery,choć tak naprawdę ciężko przy odpalonym silniku zlokalizować.Nawet się zatrzymałem,obszedłem autko dookoła (może jakieś zwłoki wlokę pod spodem),ale dźwięk ustawał po wyłączeniu zapłonu,albo nawiewu. Temperatura na wyświetlaczu ustawiona na 20,dmuchawa na 2. Dźwięk zanika po ustawieniu temp.na HI,lub LO,na szybszych obrotach dmuchawy stuknięcia są rzadsze,ale nie ustają. dodatkowo (od strony kierowcy) na stopy wieje cieplej niż na szybę.
Silniczek?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum