Wysłany: Nie Sty 08, 2012 23:33 [R620] Piszczenie przy skrecaniu
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam
Od jakiegoś czasu w moim Roverze jest strasznie głośny i denerwujący dźwięk przy skręcaniu.
Nie wiem jak to opisać ale znalazłem identyczny objaw na filmiku z youtube, oto link:
tomek60c, to na 10000% sworzeń wahacza dolnego, miałem tak samo wymieniłem nie dawno tak jak pisze Artu, wymien jak najszybciej bo możesz sie przejechać
Witam,włąsnie mam taki sam problem po odsluchaniu z you tube nagrania i mam pytanie jakie sworznie do 620 sa dostepne czy sa dwa rodzaje czy jeden i jaki rozmiar czy ktos to robił czy mozna to samemu zrobic czy trzeba do mechanika ,jak kolega wyżej opisał ze z firmy 555 to znaczy ile tak orjentacyjnie.
Jak koło zaczyna wydawać taki dźwięk to się odstawia samochód do mechanika albo zabiera się samemu za robotę. To nie są żarty, wiem bo to przerabiałem [nie tylko ja]. Cieszcie się, że zaczęło piszczeć a nie urwało się od razu bez ostrzeżenia:
Sorzeń
Po przekopaniu rave ,chyba sam sie zabiore znalazłem kilka porad jak samemu mozna to zrobic bez uzycia mlotka tylko nadal nie moge znalesc czy jest tylko jeden rozmiar czy jest wiecej.
bastek, a skad ta pewnosc mi sie wydaje że tam były dwie średnice dolnego sworznia albo 16mm albo 18 mm.... tzn zalezy jaki rocznik, albo już myle z innym autem :D
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 364 Skąd: Racibórz
Wysłany: Pon Sty 09, 2012 21:30
Balas87, bo wymieniałem go w tamtym tygodniu. Z tego co pamiętam to on ma średnicę 42mm, Ty mówisz o rozstawie śrub w górnych wahaczu i wtedy są dwa rodzaje zależne od rocznika
tak sa dwie średnice górnego sworznia, sam doświadczyłem tych 2cm ponieważ kupiłem nie ten co tzeba ale przy pomocy młotka i łomika udało mi się go tam wcisnąć
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 364 Skąd: Racibórz
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 11:12
tomek60c napisał/a:
tak sa dwie średnice górnego sworznia, sam doświadczyłem tych 2cm ponieważ kupiłem nie ten co tzeba ale przy pomocy młotka i łomika udało mi się go tam wcisnąć
Witam ,jak by cos dolne sworznie z firmy 555 w inter carsie sa w cenie 57 zł za sztuke Ja juz dzisiaj kupilem pare w sobote biore sie za robote sciagacz tez musi byc bo z mlotkiem troche ciezej bedzie informacja dla tych co niedługo chca to robic.
Do wymiany dolnego sworznia potrzeba porządnego klucza 36 i rury bo trzeba wybić półośkę od strony koła a odkręcenie nakrętek może być kłopotliwe
Warto też pomyśleć o nowych nakrętkach bo stare mogą się nie nadawać do ponownego użycia - wymiar: 24x1,5x36
Potem należy użyć porządnych argumentów żeby wybić stary a w wbić nowy sworzeń.
Trzeba dokładnie wyczyścić gniazdo sworznia bo pasowanie jest bardzo dokładne. A na końcu nie zapomnijcie o pierścieniu segera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum