Wysłany: Czw Sty 12, 2012 14:15 [ r214 ] problem z wentylatorem
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1999
Na wstępie chciał bym się przywitać.
Od niedawna jestem posiadaczem [ rovera 214 ] i 1999r problem polega na tym iż nie działa wentylator chłodnicy, czujnik sprawdzony jest dobry wentylator działa tylko wtedy jak jak się zewrze przekaźnik na lewym nadkolu [próba zwarcie kostki czujnika nic nie daje wentylator nie reaguje, na kostce napięcie 5 v] proszę o pomoc gdyż na forum nie widziałem tematu z takim problemem
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 12, 2012 14:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak jak napisałem wcześniej nie działa a kiedyś tak było jak piszesz kolego przekaźnik jest dobry bo jak mu sie poda 12V na sterowanie to załącza wiatrak, a ten czujnik na chłodnicy z dwoma grubymi kablami to nie jest czasem czujnik załączenia wentylatora
sprawdziłem i po zwarciu tych grubych kabli na chłodnicy wentylator się się nie załącza także po zdjęciu wtyczki w czujnika nie działa jak było do niedawna nawet gdy silnik jest zapalony,
Pytanie, które styki zwierasz.
Jedne są od wysterowania przekaźnika, drugie są stykowe przekaźnika. Jeśli zwierasz te drugie to nic dziwnego że wentylator kręci
Aby przekaźnik sprawdzić to trzeba na jego cewkę podać 12V, zwieranie nic nie da.
to jak na cewkę podam 12 v to działa, doszedłem też do tego jak zewrę te 2 grube kable na chłodnicy od czujnika i odłączę kostkę od brązowego czujnika to się włączy wentylator, natomiast jeśli nie zewrę tych kabli to wentylator nie chce działać
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 18:07
cycu-x napisał/a:
doszedłem też do tego jak zewrę te 2 grube kable na chłodnicy od czujnika i odłączę kostkę od brązowego czujnika to się włączy wentylator, natomiast jeśli nie zewrę tych kabli to wentylator nie chce działać
Kolego jak możesz to daj zdjęcie jakieś i zaznacz o które kable chodzi bo ni jak nie rozumiem co Ty zwierasz i koledzy chyba też
Pozdrawiam
no chyba nie jutro dam foto bardzo dziwne jak nie macie na chłodnicy z lewej strony patrząc na szybę za osłoną termiczną, ale tak to jest jak ktoś naprawia auto u mechanika a pomaga innym na forum, rzecz niby taka prosta a nikt nie potrafi tego naprawić
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 19:32
Chłodnica z czujnikami temperatury była w kanciakach. W okrągłych 2-stekach i 4-setkach czujnik temperatury wkręcone są w metalowy trójnik przy silniku (przy bloku z prawej strony). Czujnik z czarną lub niebieską (nowszy typ) końcówką daje sygnał na deskę. Czujnik z brązową końcówką daje sygnał do komputera i to z tego czujnika idzie sygnał do włączenia wentylatora.
Może opisz dokładnie jaki jest problem, bo może po prostu masz walnięty korek zbiorniczka wyrównawczego i w układzie nie ma ciśnienia. Jeśli w układzie nie ma ciśnienia, to nie ma opcji, aby wentylator się włączył, bo wcześniej się płyn zagotuje (wentylator włącza się przy 102 lub 104 st. C., nie pamiętam).
w 214 po 99 r na każdej chłodnicy jest taki czujnik, a problem jest opisany na początku
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 19:58
Gdzie ten czujnik? Chłodnica, to ta duża srebrna powierzchnia (jeśli mogę być lekko złośliwy), a to czarne poniżej to wentylator.
[ Dodano: Nie Sty 15, 2012 19:58 ]
Swoją drogą zrób zdjęcie w większym kontekście, gdyż coś mi nie pasuje w tym zdjęciu. Górny przewód od chłodnicy powinien wychodzić z lewej strony chłodnicy i potem iść wzdłuż pasa przedniego (i chłodnicy).
problem rozwiązany problemem był czujnik termiczny na chłodnicy co nie którzy twierdzą że takiego nie ma ale jednak jest przyjechał kolega takim samym szybka przekładka i działa. pozdrawiam
Gwarantuje Ci że na chłodnicy niema żadnego czujnika termicznego.
Możesz dla rozwiania wątpliwości zrobić zdjęcie komory silnika?
W którym dokładnie miejscu masz niby ten czujnik? Które miejsce na chłodnicy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum