Podepnę się pod temat.
Dziś rano chciałem pojechać na zajęcia - nie dało rady. Rovee nie chce zapalić (1.4 16V). Poczytałem kilka wątków i spróbuję opisać sytuację:
- paliwa mam według wskaźnika 1/4 baku,
- po przekręceniu kluczyka słychać przez chwilę buczenie (to co zawsze przy przekręceniu kluczyka),
- silnik kręci i przy naciskaniu gazu prawie zaskakuje ale finalnie się nie udaje,
- akumulator ma może z rok, wyjąłem go rano, zagrzałem w mieszkaniu i podłączyłem znowu.
Moje przypuszczenia to silnik krokowy (przy dodawaniu gazu silnik dławi się) ale zastanawia mnie fakt, że po 2-3 krotnym takim podejściu z dociskaniem gazu strasznie spod maski śmierdzi paliwem. Czy to standard czy można podejrzewać nieszczelność w układzie doprowadzającym paliwo do silnika? A jeśli tak to gdzie tych rurek szukać (sorry na prawdę jestem laikiem)? Domyślam się, że to jedna rurka dochodząca od strony kierowcy do "Injection" ale nie mam pewności.
Poproś mamę/tatę/siostrę/brata/kolegę o pomoc. Zorganizuj klucz do świec numer 16. Zdejmij kabel WN ze świecy i wykręć ją. Załóż na nią znowu kabel. Połóż ten zestaw na metalowym elemencie silnika. Wtedy do akcji wkracza pomocnik. Siada za kółkiem i kręci rozrusznikiem. Ty w tym czasie obserwujesz świece. Powinieneś zobaczyć przeskakującą iskrę.
Tak mnie naszło: można sprawdzić na raz wszystkie świece czy lepiej wykręcać i sprawdzać po kolei?
[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 16:32 ]
OK zna ktoś dobry warsztat na Żoliborzu lub w okolicach? Taki, w którym mechanik mi nie powie, że mam pół auta do wymiany?
Nie wiem kto wkręcał te świece ale nie jestem w stanie ich ruszyć. Nie chcę przesadzić z siłą bo ukręcę świecę i będzie jeszcze gorzej.
Podobno jeszcze można sprawdzić świecę dotykając jednym końcem drucika do końcówki świecy i drugim do akumulatora - prawda to?
ja mam w swoim dziwny zapach spalin tka jakby benzyny, wiem ze mam do wymiany uszczelkę kolektora ssącego, jak jest zimny i jak sie rozgrzeje to z tylu jak sie stoi to smierdzi ktos ma jakis pomysł ?
Mam podobnie. Spalanie w normie. Ostatnio wyszło średnio 7.6l. Silnik też równo i cicho chodzi. W czym rzecz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum