Wysłany: Pią Sty 20, 2012 16:02 [r214] Co to za czujnik
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1999
Witam mam pytanie do miłośników marki [r214], co to za czujnik (znajduje się na chłodnicy w lewym górnym rogu patrząc na szybę) i jakie są objawy jego uszkodzenia rover 200 1,4 8v 1999r
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 16:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 16:17
KOLego to jest czujnik o ktory wczesniej była awantura ;)jak pisali koledzy jest to czujnik temperatury płynu chłodzacego ktory nie wystepuje w chłodnicach do tego modelu. Jego uszkodzenie objawi sie niewłaczaniem wentylatora chłodnicy. Chyba ze ten co Ci taką chłodnice wstawił i z czujnikiem cos wymodził
pozdrawiam
przestał działać wentylator ale gry zrobię mostek na tym czujniku to wentylator działa normalnie i dziwiło mnie to właśnie że każdy pisze że od wentylaotra jest brązowy czujnik który też mam
jak zrobiłem mostek na tym czujniku co nikt nie ma, to pod odłączeniu kostki z brązowego czujnika wentylator się załącza, a czy działa przy przegrzaniu silnika sprawdzę rano, przychodzi mi teraz taka myśl że ktoś wymienił wentylator i włączył szeregowo czujnik ze starszego rovera i dlatego po zmostkowaniu wentylator reaguje na czujnik na trójniku, a czujnik na chłodnicy z tego co się dowiedziałem reaguje wcześniej być może ktoś miał problemy z przegrzewaniem silnika,
proszę o ustosunkowanie się do mojej teorii
[ Dodano: Pią Sty 20, 2012 20:44 ]
nie ma opcji podłączenia do brązowego czujnika gdyż komputer steruje wentylatorem na podstawie odczytów z czujnika a nie jak w pozostałych autach włącz wyłąćz
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 22:04
cycu-x napisał/a:
nie ma opcji podłączenia do brązowego czujnika gdyż komputer steruje wentylatorem na podstawie odczytów z czujnika a nie jak w pozostałych autach włącz wyłąćz
Nie wiem o co chodzi z tym wlącz-wyłącz Skoro na trójniku jest brązowy czujnik i u innych on działa to u Ciebie też powinien Wypnij ten z chłodnicy i podłącz brązowy, zobaczysz co się stanie. Rozumiem że wiesz jak długo trzeba czekać żeby włączył się wentylator Temperatura z brązowego czujnika to sygnał dla komputera, nie ma chyba włącz-wyłącz a przynajmniej nie rozumiem jak by to się miało odbywac
Sprowadził auto rzeźbione i teraz tak jest, chłodnica jest nie z tego modelu (a może i auta?).
To czujnik bimetaliczny, resztę sobie doczyta sam i wysunie wnioski.
byłem w serwisie i dowiedziałem się ze ten moden tak ma bo to jest wersja na hiszpanie i dlatego na 2 czujniku, a teksty typu auto rzeźbione wymień silnik itp to kolego zatrzymaj na siebie bo tak naprawde w dup.e byłeś i g.wno widziałeś a wypowiadasz się jak byś się znał, temat zakończony
Jeszcze nie dorosłeś jak widzę... przejawiasz agresją niebywale chodź nic Ci nie napisałem co by miało ją wywołać...
Zastanów się zanim kogoś zaczniesz obrażać, bo to świadczy tylko o Twojej małostkowości.
Zaznacz proszę gdzie napisałem że masz wymienić silnik?
goosfraba Panowie
cycu-x, a mógłbyś napisać gdzie byłeś w serwisie?
w naszej okolicy nie ma dużo warsztatów nie bojących się roverków, więc każda informacja się przyda
Swoją drogą dziwne, że na Hiszpanię akurat daliby modyfikację układu chłodzenia skoro tam jest klimat w sumie podobny do naszego (może poza zimą)
no i że żadne dane fabryczne o tym nie wspominają...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Dajmy sobie spokój, rozmowa z tą osobą niema sensu, zaraz wróci bo kolega jednak ma inny samochód a serwis się pomylił i dalej szuka co to za czujnik...
Kolejne osoby napiszą że ma chłodnicę z innego auta, ten dalej będzie Twierdził że ma wyjątkowe auto, model unikalny, jedyny taki egzemplarz i wszyscy się mylimy przecież, bo co my możemy wiedzieć...
Ja wiem co to jest i dlaczego tam jest, z chęcią bym nawet odpowiedział ale jakoś nie mam ochoty takiej osobie pomagać... a odpowiedź taka prosta, wystarczyło poprosić a nie obrażać.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Paź 2010 Posty: 151 Skąd: Przemyśl / Kraków
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 23:35
nie wiem po co ta zbędna dyskusja, skoro w ostatnim temacie kolega cycu-x wylatuje z takimi tekstami:
cycu-x napisał/a:
problem rozwiązany problemem był czujnik termiczny na chłodnicy co nie którzy twierdzą że takiego nie ma ale jednak jest przyjechał kolega takim samym szybka przekładka i działa. pozdrawiam
cycu-x napisał/a:
powiedziałem temat zamknięty niech ci kolega leszczu wytłumaczy albo zajrzyj do książki serwisowej powiem ci tylko jedno że jak nie masz pojęcia o naprawie albo nie jestem pewny to nie wypowiadaj się bo wprowadzasz w błąd
niech się radzi swojego kolegi i serwisów skoro taki mądry. Też uważam że temat powinien pójść do kosza.
Rovery 400 z Dieslami maja czujniki w chłodnicy a żaden z nich nie jest wykorzystany.
nie masz racji bo są podłączone, to w 45 nie są podłączone i pełnią rolę zaślepek
bez klimy jak u mnie podłączony jest tylko jeden a w wersji z klimą podłączone są obydwa czujniki
w Rave masz wszystko pokazane
Rovery 400 z Dieslami maja czujniki w chłodnicy a żaden z nich nie jest wykorzystany.
nie masz racji bo są podłączone, to w 45 nie są podłączone i pełnią rolę zaślepek
bez klimy jak u mnie podłączony jest tylko jeden a w wersji z klimą podłączone są obydwa czujniki
w Rave masz wszystko pokazane
Rave.... hmmm to świadczy, że jest sie teoretykiem... i tak to spostrzegam....
To co pisze to na podstawie samochodów, które naprawiałem lub robierałem na części pierwsze. Pojawia się kolejne diesle na części lub w całości to porobie fotki. Niestety nie raz sie przekonałem, że teoria często nie jest zgodna z tym co jest w praktyce.
Rozbierałem ostatnio 420D z klima i żaden czujnik nie był podłączony. Ale ok niech będzie, że nie mam racji
Rozbierałem ostatnio 420D z klima i żaden czujnik nie był podłączony
ja mam SDI i jeden czujnik mam podłączony (nie mam klimy), po złączeniu tych dwóch przewodów od niego załącza się wentylator, więc nie jest on tam dla parady
wiesz gdybym się opierał wyłącznie na Rave to bym nic nie pisał, więc nie rób ze mnie teoretyka
proszę to mój temat żebyś nie pomyślał że jestem gołosłowny
http://forum.roverki.eu/v...o+wy%B3%B1cznik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum