Wysłany: Nie Sty 29, 2012 18:25 [R200] Zamarznięty cały układ chłodniczy
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Nie zdążyłem przed mrozami a właściwie zapomniałem wymienić wody na plyn. Nie posiadam garażu więc nie było jak rozgrzać auta. A więc rozgrzanie było tylko możliwe poprzez odpalenie auta i czekaniu aż cały układ się odmrozi, odmroził się i w całym układzie była woda więc nadszedł czas na jej spuszczenie i wlaniu płynu. Przy rozgrzewaniu dziwnie świstało z okolic pompy wody. Po wlaniu płynu i przejechaniu ok 5 km temperatura podeszła na max więc stanełem i zajżałem do zbiorniczka a tam brak płynu dolałem i szybko wróciłem do domu. Co się stało i co zrobiłem źle żę tak jest i co z tą pompą mogła nie kręcić pasek wielorowkowy dobry.
_________________ Łukasz
Ostatnio zmieniony przez lukasz18 Nie Sty 29, 2012 18:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 18:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a w temacie nie ma sie co dziwić skoro miałeś wode zamarzło i coś strzeliło nalej płynu odpal auto i zobacz którędy ucieka płyn i wtedy można coś myśleć dalej.... a pompa wody do sprawdzenie zeby znowu ci nie zagotował....
oby ten blok nie poszedl. Tak jestem zły że zapomniałem, obecnie auto jest bez płynu sam raczej już nic tam nie ruszam. Strzelić nie strzeliło tylko jakieś odgłosy są z okolic pompy
Latem zaoszczędziłeś 20-30zł teraz będą większe wydatki do sprawdzenia cały układ, chłodnica, węże (mimo, ze gumowe przy niskiej temp też mogło je rozwalić jak już leciwe były) no i pompa pewnie do wymiany. To jest oczywiście optymistyczna opcja bo pesymistyczną przedstawili Ci koledzy wyżej...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Wolę określenie "przezorny"
Ale też mam problem przez mróz... od razu włącza mi się podświetlenie zegarów wraz z przekręceniem kluczyka na 2 pozycję
Chyba gdzieś mi oblodziło nieźle
Wiesz zakładaj naj lepsze że poszla pompa wody i tyle ale blok jest możliwy wiesz szkoda by było ale ja obstawiam pompe wody przez noc cała zamarzła i woda wokól niej też i gdy zapaliłeś to ukreciło wałek dla tego świstała kiedy spuściłes wode zalałeś płyn to pomp nie robi obiegu bo sie nie kręci a oprócz tego z niej ucieka woda to chyba tyle
Piwoszem nie jestem dziś zalałem auto i rozgrzałem płyn nie ucieka tylko zwiększa objętość w zbiorniczku silnik rozgrzany tylko odglosy z okolic pompy i dmucha mroźne powietrze z nawiewów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum