Wysłany: Sro Lut 01, 2012 19:19 Stacja ORLEN do pełna i paliwo zamarzło
Witam wczoraj zatankowałem maszynę do pełna na stacji orlen tylko z tego wzgledu ze sa duże mrozy i chciałem mieć pewne paliwo i na stacji (lejmistrz) doradził żebym dolał sobie dodatku do paliwa i tak tez zrobiłem zakupiłem u nich dodatek do paliwa nalałem dodatku i do pełna ON. Dziś rano dojechałem do pracy bez żadnych przygód ale jak wracałem z pracy to auto zaczęło przerywać co kilka km bardziej aż wkoncu przy wciśnięciu gazu w podłogę max 3000rmp i nic więcej.... teraz wjechałem do ciepłego garażu i nie wiem czy jutro wróce z pracy a dojeżdżam 30km w jedna stronę..... czego dolać do tego paliwa zeby nie wytrącała sie parafina i nie zamarzało filtry i oleje wymieniałem 6000 km temu....
hehe wynalazek ten nosi nazwe skydd żółte naklejki i opisany jako dodatek do oleju napędowego.... jak juz dotarłem do Pleszewa wjechałem do sklepu i wlałem 0.5l denaturatu i chyba doleje jeszcze benzyny i zobacze co sie bedzie działo....
Tez tam lałem ostatnio i dopiero wczoraj ponownie tankowałem ale już na shellu bo miałem po drodze. U mnie mimo mrozów i resztce w baku nie było objawów zamarznięcia tego orlenowego
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
ja zawsze tankowałem na aramirze i zero problemów a teraz coś mnie pokusiło na ORLEN i lipa..... narazie autko grzeje sie w garażu doleje benzyny i zobacze co bedzie sie dziać
[ Dodano: Sro Lut 01, 2012 20:02 ] Remigiusz, juz dolałem 1.5 godziny temu jak w pracy wracałem wiec juz tego denata nie nie wyciągnę ze zbiornika ale jeśli nawet denat nie sprzyja wtryskiwacza tyo chyba 0.5l na 50l paliwa to te wtryski tego nie poczują co ?
Na aramirze też jest paliwo z Orlenu, a sam orlen w sumie się chwali, ze od listopada leją zimowe które powinno dać rade przy -20 wiec dziwna sprawa, ze przy o wiele wyższej temp. zamarzło. Może jakieś resztki mieli w zbiorniku albo z tym zimowym ściemę walą
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Pływak, wiem ze aramir ma paliwa z orlenu ale sam zobacz aramir paliwa z orlenu i nigdy żadnych kłopotów a orlen powinni mieć takie samo paliwo i auto sie dusi i nie chce jechać wiec która stacja ma lepsze paliwo skoro dwie to praktycznie orlen..... dolałem 3.5l benzyny i auto na dworze sobie chodzi zeby sie wymieszało zobaczymy co jutro bedzie.....
denaturat to się leje jak jest woda w paliwie, żeby ja rozcieńczyć i spalić ze spirytusem, a do rozpuszczenia parafiny z ON to tylko nafta albo benzyna
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pływak, wiem ze aramir ma paliwa z orlenu ale sam zobacz aramir paliwa z orlenu i nigdy żadnych kłopotów a orlen powinni mieć takie samo paliwo i auto sie dusi i nie chce jechać wiec która stacja ma lepsze paliwo skoro dwie to praktycznie orlen..... dolałem 3.5l benzyny i auto na dworze sobie chodzi zeby sie wymieszało zobaczymy co jutro bedzie.....
No właśnie wiem sam kiedyś pisałem, ze to nie od dostawcy zależy, a od konkretnej stacji bo przeważnie wszyscy albo biorą z orlenu albo z lotosu. Hmmm swoją drogą coś musiało być na rzeczy, ze sam zaproponował Ci dodatek. Zobaczymy jak to z shella bo wczoraj Pan twierdził na stacji, ze bez problemu wytrzyma nawet niższe
W zeszłym roku też miałem taki przypadek pojechałem na duży Orlen w Poznaniu i następnego dnia lipa.
Ciepły garaż i 5l benzyny pomogło. Od tego czasu zawsze w mrozy na bak lałem 3-5l PB.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum