Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam. mam taki problem że w moim roverze z kratek na środku deski leci zimne powietrze. przy czym w tym samym czasie na szyby boczne i przednią leci ciepłe. Czy to jest normalne czy nie? A jeśli nie to jak to zmienić ewentualnie jak zamknąć nawiew ze środkowych kratek?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 07:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 11:11
To jest normalne. Też tak mam.
Dla przykładu:
1. Ustawiam nawiew na szybę to z bocznych i na szybę leci ciepłe, a ze środkowych i na nogi wali zimne.
2. Ustawiam nawiew na twarz to z bocznych i środkowych leci ciepłe, a na szybę i nogi wali zimne.
3. Ustawiam nawiew na szybę i nogi to z bocznych, na nogi i szybę leci ciepłe, a na twarz wali zimne.
itd.
itd.
Generalnie jak mamy ustawione ciepłe powietrze to pokrętło nawiewu kieruje gdzie to ciepło ma lecieć a z reszty będzie walić zimnem.
Jak dla mnie to jest to wada konstrukcyjna i tego się nie zmieni.
Jedyna rada to samochód z klimatronikiem. Tam możesz sobie ustawić dokładnie to co chcesz czyli albo wszystko na raz albo każde z osobna.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
to i ja się podepnę bo mam inny motyw, ze środkowych kratek z tej od kierowcy leci ciepłe, a z tej bliżej pasażera zimne, albo chłodniejsze jak już jest dobra temperatura, też tak macie? R416 97 rok.
z calym szacunkiem tronsek ale jesli nawiew mi sie zachowuje tak jak glosi instrukcja to raczej nie mam nic przerobione tylko wlasnie jest ok. Jesli u was nie widac roznicy to albo spadlo ciegno ale nie domyka sie do konca pod schowkiem pasazera
to w takim razie chyba my mamy coś popsute. Sądziłem, że masz przerobione bo wielu użytkowników R400 narzeka na zimny nawiew środkowy, a na forum jest gdzieś opis jak przerobić aby leciało ciepłe
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Zimne leci ze srodkowych tylko gdy suwak jest na niebieski.
To masz coś przerobione
des napisał/a:
Ja nie czuje żadnej różnicy jak się bawię tym suwakiem, białe czy niebieskie - zero jakiejkolwiek reakcji.
U mnie w R400 jest tak samo, nie ma różnicy, czy biała strzałka, czy niebieska.
bizon napisał/a:
A na nogi to nigdy nie leci zimne przy ustawieniu na cieple oczywiscie
Dokładnie.
Ja sobie środkowe kratki rękawiczkami zasłoniłem i przynajmniej zimnym tak strasznie już nie dmucha do środka.
Jak nie ma różnicy w nawiewie z białym lub niebieskim ludzikiem, to pewnie spadło cięgno - za konsolą u góry. U mnie dodatkowo było przez kogoś zablokowane jakimś dołożonym we własnym zakresie ogranicznikiem (który zdecydowanie nie wygląda na fabryczny). W dodatku ucho tego cięgna nie jest za specjalnie zabezpieczone i dosyć łatwo może spaść.
u mnie też nie ma różnicy czy ustawię na białe czy na niebieskie. a gdzie jest to cięgno? z której strony się do niego dostać? czy trzeba coś demontować ?
Zdejmij schowek pasazera i wloz tam glowe, ruszaj wajcha i bedziesz widzial gdzie sie rusza.
Nawet nie potrzeba schowka zdejmować. Wystarczy trochę gimnastyki - za konsolą centralną po prawej stronie u góry, u mnie ucho linki jest w kolorze żółtym. Musisz ruszać wajchą z ludzikiem i skapujesz się, co się rusza.
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 11:16
jeśli masz ustawione pokrętło na szybę lub szyba i nogi to leci z środkowego tylko zimne a jeśli masz ustawione na twarz lub twarz i nogi to leci ciepłe tak konstruktor wymyślił żebyś się nie poparzył he he a różnica na suwaku środkowym jest znaczna na białym chłodne lub ciepłe a na niebieskim zimne widocznie masz coś z suwakiem nie tak
darku1973 to u ciebie tez jest cos nie tak bo u mnie przy suwaku na biale nigdy nie leci chlodniejsze niz na pozostale nawiewy, niezaleznie czy mam na szyby nogi twarz
A ja mam u siebie to naprawione, a i tak leci mi zimne ze środkowych kratek...Ruszając suwakiem czuć że klapka się rusza i przy ustawieniu na niebieską strzałkę leci wtedy zimniejsze powietrze, ale ciepłego niestety brak. Przełącznik zimne/mroźne
_________________ Lubisz jeździć?To jeździj, ale rób to tak aby inni też mogli czerpać przyjemność z
jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum