Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam, mam maly problem. Gdy konczylem prace, wlaczylem samochod zeby sie rogrzal, postal z 5minut, ruszylem, i po ok 500metrow zauwazylem ze wskazowka od temperatury podskoczyla mi ponad polowe, zwolnilem i odrazu spadla no normy. Dojechalem do domu, patrze pod maske, odkrecilem korek i zauwazylem dziwny kolor wody, silnik troche " mokry" od pracy do domu mam ok 2km.
Zostawilem go, dolalem plyn do chlodnicy bo nagle bylo minimum, przed chwila zrobilem ok 1km i znowu to samo. Tylko ze tym razem pod korkiem zobaczylem jeszcze " piane "
Fotki :
_________________ Poprostu Brychu
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 16:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem co wy macie z tym HGF...??? Żyjemy w PL i po naszemu to uszczelka pod głowicą...........
Co do naprawy Lukasz_Konin, to wiem ze oryginalna uszczelka taką jak pakuje fabryka w Ostrowie Wlkp kosztuje 50zł A sam koszt jej wymiany z planowaniem głowicy to wcale nie jakieś kosmiczne pieniądze....
Nie, bo jest za tani i znowu będziesz miał problem.
Tanie sruby mogą nie być wystarczająco twarde, a i jakość uszczelki jest wątpliwa w tej cenie.
Szukaj części m.in. firm FAI i Elring.
edit: aczkolwiek musze przyznać rację sprzedawcy ze śruby KAMAX były na pierwszy montaż. To akurat dla mnie nie zaleta w tym wypadku.
Nie wiem co wy macie z tym HGF...??? Żyjemy w PL i po naszemu to uszczelka pod głowicą...........
Co do naprawy Lukasz_Konin, to wiem ze oryginalna uszczelka taką jak pakuje fabryka w Ostrowie Wlkp kosztuje 50zł A sam koszt jej wymiany z planowaniem głowicy to wcale nie jakieś kosmiczne pieniądze....
Ja za kompletną wymiane uszczelki (planowanie, sprawdzenie głowicy, wymiana oleju i plynu chł., wymiana uszczelki kolektora i pod głowica, szlif bloku, wymiana szpilek, oringów i innych małych pierduł) zapłaciłem 1200 zł (sama uszczelka 180zł, robocizna 500)
Też dałbym sobie z tym spokuj. Lepiej zeby częściami zajoł sie mechanik a jak cchesz sam polecam każdą hurtownie z częsciami samochodowymi ktora znajduje sie w kazdym wiekszym miescie
Tak podsumowując... przy wymianie uszczelki nie szukałbym oszczędności
made07, Toś ładnie kasy wywalił robiłem z kumplem uszczelkę w jego roverku i koszt praktycznie połowę mniejszy oryginalna uszczelka taką jak daje fabryka firma chyba elring 48zł nowe szpilki 10sz- 200zł planowanie głowicy 70zł nie było nic robione z blokiem bo nie było potrzeby. Czyli koszt wymiany 318zł nie liczę już oleju i płynu do chłodnicy. No i nie liczę roboty bo kosztowało go to parę browarów.....:D
Ja polecam - zrobiłem ok 20 samochodów na tym zestawie i nic sie nie dzieje.
A koszta:
Komplet - 300zł
Olej ok 100zł
Płyn 40-50zł
Filtry - 40-70zł
Planowanie z sprawdzeniem szczelności 80zł
Kwestia rozrządu - jeśli od wymiany zrobiłeś więcej niż 10 tys ja bym założył nowy pasek (gates - ok 80zł) a jeśli chcesz założyć stary to pamiętaj aby był założony w tym samym kierunku.
Witam
Drążę kwestie uszczelki pod głowicą.
ubywa płynu i szarpie przy przyspieszaniu. Jestem sceptyczny co do tego czy to uszczelka.
Dodam, że wymieniałem już wszystko co możliwe w kwestii wyciekającego płynu tzn korek zbiorniczka, uszczelka kolektora dolotowego, pompa wody. Jeśli chodzi o szarpanie to wymieniałem świece, cewki przewody.
Zauważyłem zależność przerywanie = ubytek płynu.
Dodatkowo węże układu chłodzenia, przede wszystkim ten gruby robią się trochę twarde a w układzie chłodzenia robi się podciśnienie, które zasysa płyn tzn. po odkręceniu korka zbiorniczka poziom płynu się podnosi.
Oleju nie przybywa dziś rano było w normie w płynie też nie widać oleju.
Prośba, co myślicie - szarpanie + ubytek płynu i dziwne podciśnienie w układzie chłodzenie, czy to na pewno uszczelka.
Kompletnie nie wiem co robić.
fachowiec dokręcał - taki raczej zaufany więc chyba wiedział co robi
ale to przerywanie to tylko z uszczelki kol ssącego czy może jednak być z uszczelki pod głowicą - cały czas mnie to nurtuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum