_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
pogięło ich z tymi cenami Zrobię inaczej, szukam nagrzewnicy z innego auta o wymiarach zblizonych do naszej (120mm x 200mm) z wlotem/wylotem z tej samej strony i założe taką. DO VW można nagrzewnice po 40zl nowe kupić, kwestia wymiarów...
wysokosc ok, dlugosc ciut wieksza, musze zmierzyć naszą bo nie wiem czy na stronie podają długosc z rurkami czy bez...
[ Dodano: Pon Lut 06, 2012 23:57 ]
EDIT:
Wyjąłem nagrzewnicę, za radą Tomiego_114 dostała płukanko wrzątkiem z octem, poleżała z takim roztoworem kolo 1h i zamontowałem do auta. Odpowietrzenie rozwiązałem w ten sposób, że w miejsce odpowietrznika zakręciłem króciec z rurką, która wpadała do 2 litrowej bańki, dolewałem płynu do zbiornika wyrównawczego (podniesionego max do góry) i dmuchając przepychałem płyn. W sumie, ok 20l przewaliłem przez układ. Rezultat? obie rurki przy nagrzewnicy gorące, z obu stron wreszcie leci gorące powietrze. Ciut zimniejsze z prawej, jednak w aucie jest teraz bardzo ciepło. Zauważyłem, że po takim odpowietrzeniu temperatura pracy motoru nie była wyższa od 96 stopni, ani na postoju, ani w czasie jazdy, także sposób chyba skuteczny. Martwi mnie tylko to, że nagrzewnica może być uszkodzona - nieszczelna. Niby zatykając jeden otwór i dmuchając w drugi powietrze nieuchodzilo, ale wydawało mi się, że zalewając ją gorącą wodą, jest jakiś mały przeciek.
W internecie są złe dane nt wymarów nagrzewnicy. Prawdziwe to 225mm długości i 180mm wysokości. Więc spokojnie można dobrać inną. Np: http://allegro.pl/nowa-na...2067651370.html z vectr, wymiary w zasadzie idealne
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
No właśnie o to mi chodzi że ciepłe nie leci na nogi pasażerów z tył, a z tego środkowego to zimne pięknie leci,ale nie wiem co z nogami siedzących na tylnej kanapie?????
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 13:07
Ja 2 dni temu zacząłem zabawę z nagrzewnicą. Mam strasznie zakamieniony cały układ ogrzewania. Zlałem stary płyn , przepłukałem wodą , przedmuchałem powietrzem i na razie zalałem wodą z octem cały układ. Pojeżdżę tak ze 2 tygodnie, zleję to wszystko i zobaczę jaki będzie efekt ale obawiam się że nagrzewnicę będę musiał jeszcze dodatkowo płukać bo też mi strona pasażera słabiutko grzeje. Czy ktoś zalewał układ chłodzenia wodą z octem w celu czyszczenia z kamienia ?
Chciałbym odkręcić swoją nagrzewnicę ( u mnie tez nie grzeje prawa strona ) i ją odkamienić czy dużo płynu wyleci jak odkręcę te rurki ? Trzeba spuszczać cały układ z płynu ?
Wysłany: Pon Kwi 29, 2013 11:17
Musisz spuścić cały płyn z układu i dobrze przepłukać bo jak ci jakiś syf z układu wpadnie do odkamienionej ( o ile ci się uda) nagrzewnicy to ci ją znów zatka i daremna robota będzie. Mi sie nie udało udrożnić nagrzewnicy, musiałem kupić sprawną.
Musisz spuścić cały płyn z układu i dobrze przepłukać bo jak ci jakiś syf z układu wpadnie do odkamienionej ( o ile ci się uda) nagrzewnicy to ci ją znów zatka i daremna robota będzie. Mi sie nie udało udrożnić nagrzewnicy, musiałem kupić sprawną.
Wymieniałem płyn i chciałbym spróbować. jak odkręcę rurki to wyleci mi dużo płynu ? nie chce sobie zalać podłogi.
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 19:34
No odkręcać rurki musisz po spuszczeniu płynu bo inaczej zalejesz auto. Jak szmatę chłonną położysz pod rurkami to resztki płynu wchłonie. Ze spasowaniem późniejszym rurek na tych kołnierzach jest trochę zabawy, nie zawsze się udaje od razu, ja próbowałem z 10 a może i lepiej ale w końcu spasowałem. Nagrzewniczkę kupowałem używaną ( z gwarancją zwrotu) od anglika. ale była w idealnym stanie. Płaciłem 30 zł. Nowej nigdzie nie spotkałem , chyba nie jest osiągalna ale może się mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum