Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam dziś po przejechaniu trasy warszawa i spowrotem tj 400km w drodze powrotnej przestał grzać, ale co najdziwniejsze przy jeździe z prędkością min. 120km/h znów leci ciepłe powietrze, jeśli zwolnię np. do 90km/h zaczyna lecieć zimne. Dodam że płyn jest na poziomie max. wskaźnik temperatury w normie. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zjawiska??
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 18:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 292 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 13:02
borek88 napisał/a:
czyli to raczej nie termostat marcin316,
A ja bym też obstawił termostat. Przez długi czas miałem identyczne objawy. Raz grzanie było, raz nie było. Wskazówka cały czas na połowie skali. Wyjmowałem termostat. Na zimno zamknięty, w garnku nie sprawdzałem, ale skoro auto się nie gotuje więc uznałem, że sprawny. W poniedziałek w końcu go wymieniłem. Po porządnym rozgrzaniu silnika nie mogę dłużej trzymać ręki przy nawiewie, a w środku mam saunę. Termostat założyłem biały od Land Rovera, temp. otwarcia 92 st. C.
Zdiagnozuj termostat rozgrzewając silnik tak aby wskazówka była do 1/4 i dotknij wtedy chłodnicy. Powinna być zimna, a wężyk powrotny do zbiorniczka wyrównawczego ciepły.
Kolego wyjmij filtr kabinowy, wyczyść go, lub kup nowy a i przed włożeniem wyczyść tą kratke z lewej strony(ja przed włożeniem filtra odpaliłem nawiew na 4 biegu i kabine miałem do odkurzania ) Miałem ten sam problem i jak ręką odjął:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum