Wysłany: Pią Mar 02, 2012 10:29 [R45] tylna wycieraczka-mały problem
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich.
Dwa dni temu zauważyłem taki mały kłopot z tylna wycieraczką. Zawsze było tak, że kiedy wbiłem wsteczny bieg i włączyłem przednie wycieraczki to tylna też się włączała a teraz tak się nie dzieje. Po włączeniu wycieraczki działa normalnie ale nie włącza się "automatycznie" na wstecznym razem z przednimi. Czy miał już ktoś taki problem? Co to może być za kłopot?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 10:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No właśnie teraz sprawdzałem i nie zapalają się światła cofania. Jestem w pracy i teraz nic więcej nie sprawdzę. A może któryś bezpiecznik? Jest jakiś od świateł cofania? Jeśli tak to który to?
Bezpiecznik nr 26, 15A w schowku pod deską. Drugi od góry po prawej stronie.
Ale skoro normalnie działa, to raczej nie jest kwestia bezpiecznika. Może po prostu zaśniedziały styki?
wyciągnij wtyczkę z czujnika cofania, zewrzyj styki i przekręć kluczyk w pozycję zapłon. Jak światła się zapalą, to bezpieczniki w porządku, wycieraczkę też możesz wtedy sprawdzić, czy się włączy.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
a tak łopatologicznie możecie mi powiedzieć gdzie znajdę ten czujnik cofania? rozumiem że muszę wejść pod auto i przy skrzyni szukać ale gdzie on przy skrzyni się znajduje? Przepraszam za pytanie.
Wynalazłem jakąś wtyczkę po maską od tyłu silnika trochę na lewo od filtra paliwa. Jest ona na tak jak by na dwóch kablach to znaczy po rozpięciu jedna i druga część wisi na kablach. Ma ona trzy piny. Czy to może ta wtyczka od czujnika? Jeśli tak to które trzeba zewrzeć ze sobą?
Od góry jest ten czujnik? Znalazłem jeszcze takie coś wystające ze skrzyni wysokości może z 5 cm i średnicy może z centymetr ale nie idą tam żadne kable może to to tylko kable się urwały? Masakra nie mogę zlokalizować tego czujnika. Od przodu auta przy skrzyni coś jest jakiś czujnik wkręcony z dwoma kablami ale te kable wchodzą tam bezpośrednio i nie można ich wypiąć z tego czujnika.
Załamka jaki jestem tępy nie mogąc znaleźć tego czujnika.
Dzięki wielkie AdrianWWL. Punkcik poszedł. I rozwiałeś wszystkie moje niewiadome. Czyli to będzie ten czujnik z przodu skrzyni. Na zdjęciu z kolorowymi kabelkami. A tak z ciekawości zapytam co to jest to takie długie czarne widoczne na zdjęciu wyglądające jak gumowy wężyk ze zgrubieniem? Na zdjęciu u góry.
[ Dodano: Sro Mar 07, 2012 09:34 ]
Problem rozwiązany.
Przyczyną nie działania tylnej wycieraczki i świateł cofania nie był uszkodzony czujnik biegu wstecznego ale nie dochodził prąd w ogóle do czujnika. Wczoraj mechanik pobawił się z elektryką i wszystko jest już ok. Założył nowy kabel od skrzynki z bezpiecznikami, podłączył i wsio gra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum