Wysłany: Pią Sty 13, 2012 20:06 [620] pilot centralnego zwariował
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam,
a dokładnie chodzi o to, że nagle przestał działać. Tzn działa, ale nieprawidłowo, gdyż po wciśnięciu nie ma reakcji auta, natomiast dioda na pilocie mryga z dużą częstotliwością. Mryga w koloże zielonym (otwarcie) niezależnie który przycisk się wciśnie i nie przestaje dopóki nie 'odetnie' mu się zasilanie.
Da się staruszka wyreanimować, czy nie pozostało mi nic innego jak go wyrzucić?
Dokładnie to samo co stało sie z moim pilotem.... ja czyściłem go spirytusem, suszyłem i jak wymieniłem baterię, chwile działał poprawnie po czym znowu wariował... niestety nie uzyskałem odpowiedzi na to samo pytanie na forum więc pilot poszedł w kąt, dołożyłem uniwersalną centralkę i pięknie śmiga na nowym pilocie, i zasięg lepszy i funkcji więcej.
Dzięki Matbia, teraz wiem na czym stoję... Spróbuję wykąpać go w eterze... ale nowej centralki i tak zacznę szukać.
Pozdro.
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 23:51 ]
co za 'funkcje' masz na myśli, bo z tego co wiem chyba wymagają one dogłębniejszego grzebalnictwa w instalacji, jak to u Ciebie wygląda
kruszan, ma poniekąd racje;p bagażnik wymaga poprowadzenia dwóch kabelków z klapy do centralki noi siłownika slave no ale oprócz tego mozemy zintegorwać z nową centralką domykanie szyb z pilota a także proste aczkolwiek skuteczne mryganie kierunkami w celu znalezienia auta na parkingu! (mi kilka razy ułatwiło życie )
kruszan, ma poniekąd racje;p bagażnik wymaga poprowadzenia dwóch kabelków z klapy do centralki noi siłownika slave no ale oprócz tego mozemy zintegorwać z nową centralką domykanie szyb z pilota a także proste aczkolwiek skuteczne mryganie kierunkami w celu znalezienia auta na parkingu! (mi kilka razy ułatwiło życie )
no tak, bagażnik = zabawa w McGywera, ale baYer fajny,
mnie tam kierunki migają na ori alarmie 1x do otwarcia, 3x do zamknięcia, a szybki domykają się same po zamknięciu auta (ale to już nie ori)
Ale po założeniu uniwersalnego zamka nie działa alarm ultradźwiękowy. Nie jest to do końca idealne rozwiązanie. Lepszy w tym wypadku wydaje się być alarm na podczerwień - tam jest stały kod, który można wygenerować jakimś malutkim mikrokontrolerem i podać bezpośrednio na centralkę. Do pełni szczęścia trzeba mieć aktualny stan samochdu - zamknięty/otwarty, żeby system był niezawodny. Sam zastanawiam się nad zrobieniem tego, tylko brakuje czasu do grzebania przy centralce.
Ano sprawa wygląda tak:
Raczej będę celował w org i programowanie na T4(180zł ) gdyż mojemu pilotowi najwyraźniej 'skończyła się licencja' a wszystko by działały mikrofony...
Ale mam mały problem, otóż wrzuciłem na giełdę ogłoszenie, że kupię radiowy itd, no i odezwał się do mnie na PW pan z WuWuA, że taki ma, tylko ja nie wiem jak odróżnić radiowy od 'podczerwieniowego'... nie chcę się naciąć...
karol6376, no nie do końca z tego co wiem to podpinasz pod tą co masz, ale zważ, że wówczas mikrofony w środku będą tylko ozdobą... tak jak wyżej pisze kolegakarolj,
marthinez, wiem bo taki mam... chodzi o to jak wygląda ten na podczerwień.
marthinez, wiem bo taki mam... chodzi o to jak wygląda ten na podczerwień.
Jeśli wiesz jak wygląda radiowy to także wiesz, że każdy inny będzie nieodpowiedni.
Ta wiedza powinna Ci wystarczyć, by nie być naciągniętym przez sprzedawce.
TrAViShOn, a tak trochę z innej beczki, powiedz chłopie dlaczego nie chcesz uniwersalnej centralki zamontować? IMHO to najlepsze rozwiązanie.
Za 180 zeta dostaniesz na prawdę dobry alarm, z dodatkowym kanałem pod, który podłączysz sobie np siłownik klapy bagażnika i będziesz miał z pilota, centralka także steruje centralnym zamkiem, za te kasę to można znaleźć taką z domykaniem szyb, a i czujniki ultradźwiękowe te fabryczne też się da pod to podłączyć, a i do tego jeszcze będziesz miał jedno albo dwustrefowy czujnik uderzeniowy.
Na plus jesz jeszcze to ze możesz podłączyć normalną syrenę a nie klakson jak w OEM, i o niebo lepszy zasięg, a jak np. zgubisz pilota to kupujesz drugi nowy u producenta za grosze i programujesz sobie samemu w domu.
marthinez, tak właśnie myślałem...
Dzwoniłem, mam odesłać, dostanę Valeo - zobaczymy...
slax, być może, ale ja jednak jaram się perspektywą posiadania dwóch org pilotów, gdyż dziś odezwałem się w tej sprawie do MAYSON'a i od słowa do słowa okazało się, że ostał mu się jeden takowy .
Także JAK WYMIENI mi sprzedawca, będę miał dwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum