Wysłany: Czw Mar 01, 2012 11:45 [R600] Wymiana rozrządu.Proszę o szybką pomoc
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Roverka 600 2.0 SDi. Autko naprawdę świetne. Chciałbym jak najszybciej wymienić w nim rozrząd. W sklepie powiedzieli mi że zestaw kosztuje 750 zł, na allegro ceny zaczynają się od 430 zł. Jednak nie wiem czy przy wymianie rozrządu należy od razu wymieniać pompę wody? Czy ona jest w rozrządzie czy jest montowana obok. Mógłby mi ktoś pomóc w tej sprawie? Jeśli konieczna jest wymiana pompy to koszt wzrośnie o 200-250 zł, lecz wiadomo, na takich rzeczach się nie oszczędza.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 11:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wiesz co ale strasznie drogo ! Szczerze ja płaciłem 400 zł za cześci a za robocizne dałem gościowi 70 zł bo tylko tyle chciał. Popytaj może znajdziesz taniej.
Akurat rozrząd wstawi mi znajomy więc przelewem załatwimy sprawę Nigdzie nie znalazłem taniej wiec zapewne allegro będzie jedynym wyjściem. Myślę że 430-450 zł już z przesyłką nie będzie strasznym wydatkiem.
Do tego olej i filtry i śmigam bez obaw
wzrokowo to jedynie można popatrzeć na zewnętrzna cześć paska, tam najwcześniej się ujawnia zużycie. ale to i tak nie można być pewnym, jedne wykazują zużycie, a mogą hulać i hulać, a po jednych nie widać, a się przerwie. także najlepiej wymienić i pilnować przebiegu
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 59 Skąd: Firley !!!
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 23:21
Mazak napisał/a:
z tego co wiem szybciej leca rolki niz sam pasek, wiec pasek moze wygladac ok ale jak rolka padnie to i tak go zerwie
a to mi jakaś nowina. Rolki jeśli są z górnej półki SKF,INA,NTN wytrzymują dwie wymiany paska w warunkach normalnej eksploatacji. W innych autach są paski HDT teflonowe i przebiegi powyżej 120 tysi.
Ja również przy wymianie rozrządu w swoim roverku zauważyłem że pasek jest spoko ale rolki to już tragedia były. Prowadząca strasznie huczała więc cieszę się że wymieniłem na czas
Witam. Zamiast zaśmiecać forum nowym tematem postanowiłem kontynułować ten. Otóż dzisiaj byłem zapytać się o cenę rozrządu, wytłumaczyłem: diesel 105km itd. Gościu powiedział że są 2 rodzaje i pokazał mi 2 obrazki: http://moto.allegro.pl/ro...3062219363.html Jednak jak powiedziałem mu że mam 2 paski itd. to doszliśmy do porozumienia Cenę jaką mi powiadział za kompletny rozrząd to 531 zł ale za 500zł mi go sprzeda (podobno dobrej firmy) ale na allegro znalazłem Dayco za 399zł: http://moto.allegro.pl/ro...3048102682.html Miał ktoś do czynienia z tą firmą ? Opłaca się ten rozrząd ? Wytrzyma te 60 tys ?
Mariusz27 - tak, ale chodzi mi tylko o te 2 obrazki typów rozrządu w tle o które spytał i pokazał mi sprzedawca.
PS. Czyli kompletny rozrząd to 2 paski i 3 rolki, tak ?
OK dzięki, jeszcze 2 pytania:
1. Rozrząd będzie wymieniał mój ogarnięty w te klocki sąsiad ale powiedzcie jak sie za to zabrać odnośnie pasków ? najpierw wymienić główny rozrząd, a później pasek od pompy wtryskowej czy lepiej odwrotnie ?
2. Czytałem kiedyś że do wymiany rozrządu należy zdemontować jakąś część zawieszenia. prawda to ? jak tak to jaka to część ?
Nie wiem jak jest w dieslu ale w benzynie trzeba odkręcić Łapę (poduszkę) silnika.
P.S. Czyli w dieslu też są dwa paski rozrządu? Jeden od rozrządu a drugi balansujący (w benzyniaku)?? Czyli w dieslu do pompy- dobrze rozumiem??
Ostatnio zmieniony przez Mariusz27 Sro Mar 20, 2013 12:49, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze wspominam ta marke ,nawet w moim R miałem poprzednio 2 paski tegoz producenta 80tys zrobiłem na nich,nie mam sie czego czepiac.
Mariusz27 napisał/a:
Nie wiem jak jest w dieslu ale w benzynie trzeba odkręcić Łapę (poduszkę) silnika.
P.S. Czyli w dieslu terz są dwa paski rozrządu? Jeden od rozrządu a drugi balansujący (w benzyniaku)?? Czyli w dieslu do pompy- dobrze rozumiem??
W dieslu równiez ,jest wtedy o wiele wiekszy dostep.
Tak sa 2szt jeden o wałka drugi z drugiej strony od pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum