Wysłany: Czw Lut 16, 2012 19:05 [R200] Problem odpalenie, szarpanie...
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam
Mam mały problem ze swoim roverkiem 214Si, a mianowicie ostatnio wymieniałem znów uszczelkę pod głowicą przez nieudolnosc mechaników . Po wymianie roverek zaczął dziwnie chodzić tzn przerywa co jakis czas tak jakby się dławił , obroty są stałe . Przerywa jak stoję w miejscu ,a także jak jadę . Odczułem także spadek mocy po wcisnięciu gazu auto powoli się rozpędza . Oprócz tego ciężko odpala , rano jak chce go odpalić to zazwyczaj od strzała ale czasem chwilke pokręci i dopiero odpali , nagrzeje się zgaszę go i po ok 10 min jak chcę go odpalić to już jest zdecydowanie ciężej, dłużej kręci . Co to może być ? Czujnik temp. ?
Wymieniłem :
Uszczelkę pod głowicą
kompletny rozrząd
filtr paliwa i powietrza
swiece
W zeszłym roku jakos w połowie:
Pompa paliwa
przewody WN
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 19:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
I już po wszystkim silnik pracuje jak złoto Pozostał problem z odpaleniem dalej kręci przez jakis czas i dopiero odpala. Zauważyłem ,że pomaga otwarcie przepustnicy . Mechanik sprawdzał przewody WN i swiece są ok. Co to może być
Krokowiec raczej nie bo mam stałe obroty i mi nie skaczą . Jak można sprawdzić czy ten czujnik TPS jest sprawny czy nie A i czy to że wymieniłem pompę paliwową na zamiennik ma jakies znaczenie w tym że ciężko mu odpalić
Już sam nie wiem co to może być rano ciężko mu odpalić ale jak zgasze go i w niedługim czasie tj 5 -10 min chcę go odpalić to od "strzała" rusza. Czasem nawet jest tak ,że po dłuższym czasie tj kilka godz. chcę go odpalić to też od razu zaskakuje To możliwe żeby przepustnica tak wariowała
leszczu to mówisz że lepiej będzie jak już wymienię całą przepustnice na alu z nowym czujnikiem TPS bo z tego co czytałem to alu jest lepsza bo obroty sie nie wieszają i ładnie schodzą .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum