Wysłany: Nie Mar 11, 2012 13:13 [Freelander TD4] oświetlenie zegarów
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Hello,
Mam taki problemik związany z podświetleniem czy tam oświetleniem zegarów w aucie, tj. prędkościomierza, obrotomierza itd.
Zauważyłem że są 4 zarówki albo diody (nie wiem) bo kolejno gasły od prawej do lewej:D
Na początku padła 1 a po miesiącu 2 itd. a efekt jest taki że w nocy nic nie widze poza przebiegiem bo tylko to świeci ale to jest innt uklad.
Więc jak się dostać do tego oświetlenia ?
Napewno należy zdemontować obudowę z zegarami z deski...ale jak ? czy jest tam jakaś linka od przebiegu jak w starszycha autach czy przebieg i wszystkie wskazania na zegarch są już prowadzone drogą elektroniczną i wystarczy odpiąć wtyczki ?
Jest to skomplikowana czynność albo jest jakiś "myk" o którym należy wiedzięc przy demontażu i ponownym montażu ?
Z góry dzieki za porady
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 13:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zdejmij obudowę zegarów i żarówki masz na wierzchu, wymienisz bez problemu
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
cztery śrubki jak obejrzysz dokładnie to wszystkie znajdziesz. Dwie są od spodu pod klawiszami po bokach a następne nie pamiętam ale rozkręciłem to w 5 min zaraz jak auto kupiłem bo też ciemno miałem.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Zdejmujesz górną pokrywę i od tyłu masz 3 żarówki W5W zielone w oprawkach.
Możesz też odkręcić sobie mocowanie zegarów by było wygodniej.
Ale na macanego ręką też dojdziesz.
Nowe żarówki kupisz na Landstore.pl
Ewentualnie kup zwykłe W5W i delikatnie poprzekładaj zielone gumowe nakładki ze starych.
Ja wsadziłem sobie mocne ledy W5W SMD 5050 takie co świecą też na boki i jest ładny efekt wizualny.
Ja mam te wstawione.
LED SMD W5W
Śmiało możesz dać tam białe bo i tak cala skala jest barwiona od tyłu a dzięki SMD wskazówki dają fajną poświatę.
Wygląda to naprawdę ładnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum