Wysłany: Wto Mar 27, 2012 23:48 Fachowiec (nie z Usterki) do routera potrzebny
Koledzy i koleżanki ratujcie. Czwarty dzień próbuję ustawić router D-link 524 tak aby wszystkie urządzenia w domu się z nim połączyły jak to było do tej pory. Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych i owszem net jest, na jednym urządzeniu, tym które się pierwsze zaloguje... inne łączą się z siecią, ale nie ma netu... Do tej pory miałem podłączoną PS3, HTC i laptop i kto wpadał z czymkolwiek to się łączył, a teraz lipa. Nie wiem co i gdzie mam pozmieniać, nie rozumiem tych wszystkich rzeczy które piszą w necie.
Czy ktoś może mi pomóc, poprowadzić krok po kroku jak to ugryźć?? Ja się poddałem przed chwilą...
_________________ Nigdy nie jest tak źle, aby nie mogło być gorzej....
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 23:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Że co Ty do mnie rozmawiasz Ja już wymiękam od czytania informacji na temat ustawień, a im więcej w nim przestawiam tym mam większe problemy. Więc proszę o informacje jakbyście dziecku tłumaczyli hehe
Urządzenie działa na pewno jako router? Może ustawiłeś je jako AP (access point) ?
w tym modelu chyba nie ma takiej opcji
[ Dodano: Sro Mar 28, 2012 09:10 ] wiciu2xlc, dl 524 jest nieco upośledzony, skup się na hasłach wifi i rodzajach zabezpieczeń bo pewnie masz problem z połączeniem przez wifi, u mnie na tym routerze najlepiej działało jak ustawiłem zabezpieczenie WEP ->ASCI -> 64bity i hasło 5 literowe o ile dobrze pamiętam
Jak są problemy z działaniem sieci to na poczatek w ogóle jej nie zabezpieczaj.
Dopiero jak wszystko ruszy.
Poszukaj konfiguracji DHCP i sprawdz jak jest skonfigurowany.
Może masz jakieś ograniczenie ilości podpiętych klientów.
Możesz tez spróbować skonfigurowac IP ręcznie na kliencie i sprawdzić czy działa, ale skoro do tej pory działało to lepiej grzebać tylko w routerze.
Wiem, możesz nie rozumieć, ale niestety temat jest jaki jest (nie jest łatwy)...
Zacznijmy od początku :
Po podłączeniu wszystkiego możesz zalogować sie na router przez WWW?
Czy jego adres IP jest widoczny z pozostałych urządzeń? (użyj polecenie ping <adres_ip>, działa w windowsie i linuksie).
Co do zabezpieczeń to najlepiej chyba AES, WEP dziś jest niewiele warte, ale działa ze nawet z bardzo starymi urządzeniami (tzn 10 letnimi).
Eee Niemal w każdym jest taka opcja D 524 ma, bo widziałem na obrazkach w necie.
Łatwiej być AP niż routerem Ale jeśli zrobił ustawienia fabryczne i nie grzebał, to raczej ma opcję Router.
Wiciu2xlc, a nie zmieniałeś podłączenia przewodów do routera? Może ten sygnał z Internetem wpiąłeś pod port 1-4 i nie ma routingu tylko zwykły switch Pierwsze podłączone do niego urządzenie łapie adresację od dostawcy i masz net. Każde następne odbija się
Jak sobie nie będziesz mógł poradzić to zainstaluj na kompie w którym będzie net program teamviewer. Podasz ID sesji i hasło i pomogę Ci ustawić router.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Hello. ciężki dzień dzisiaj, dopiero teraz udało mi się do lapka dorwać
Że Dlink 524 jest kiepskim sprzetem, dowiedziałem się zaraz jak już mi TOmaszi ten router kupił Ale to nie ważne.
sobrus napisał/a:
Jak są problemy z działaniem sieci to na poczatek w ogóle jej nie zabezpieczaj.
Nic to nie daje, dalej się łączy tylko jedno urządzenie.
Mogę się zdalnie przez www połączyć z routerem, telefon wtedy mi się łączy z siecią, ale nie ma neta. PS3 pobiera adres IP, ale nie łączy się z netem. Tyle informacji na dziś, jutro jak podłączę i coś posprawdzam to dam znać.
MaReK napisał/a:
Wiciu2xlc, a nie zmieniałeś podłączenia przewodów do routera? Może ten sygnał z Internetem wpiąłeś pod port 1-4 i nie ma routingu tylko zwykły switch Pierwsze podłączone do niego urządzenie łapie adresację od dostawcy i masz net. Każde następne odbija się
Ja mam neta z UPC, kabe jest wpięte do ich modemu i z niego dopiero do Dlinka w port numer 1 tak jak do tej pory było.
A nie masz portu WAN/Internet? Tam powinien być wpięty kabel z modemu UPC.
Chyba, że to jakaś tajna wersja tego routera z firmware od pralki automatycznej
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Wepnij przewód z modemu w port WAN, następnie wyłącz z prądu router i włącz go ponownie.
Potem podepnij się laptopem, a potem komórką i zobacz czy działa...
Oki, ale to jak wrócę jutro z roboty teraz czas na sen kurde dzięki za pomoc
[ Dodano: Czw Mar 29, 2012 07:59 ] MaReK, jest wielki, wszystko hula, wreszcie będę mógł w Fifę popykać w sieci Dzięki Ci serdeczne raz jeszcze , pozdro
Proszę Cię bardzo
Generalnie było jak myślałem... doświadczenie mi to podpowiadało
95% telefonów do nas, zaczyna się i kończy tak:
- Panie! Nie działa internet!!!
- Ma pan router?
- Tak!
- Wyłączał go Pan z prądu?
- Tak! Wielokrotnie!
- Hmm... To dziwne. A z przewodami nikt nie ruszał nic?
- Nie! Nikt nic nie ruszał, jest jak było...
...
idę do delikwenta. Wchodzę i patrzę, że wszystko połączone z dupy czapy.
- Pytałem się czy nikt nie ruszał!
- Noo... znaczy coś tam przełączałem, ale wpiąłem później...
i tak się kończy to zwykle
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej łączności
Ja napisałem, że po przełączałem kabelki
Super że działa podziękował jeszcze raz.
Już się rozglądam za nowym routerem, tak jak mi pisałeś, nie masz jakiś zniżek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum