Wysłany: Sro Mar 28, 2012 17:13 [214i] Ciężko kręci kierownica
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1997
Witam.
Mam problem z ciężko chodzącą kierownicą. Dzisiaj rano jeździłem i wszystko było w porządku, teraz po południu wyjechałem drugi raz i zauważyłem, że chodzi kierownica dużo ciężej. Od czego mogło stać się to tak nagle?
Dodam, że pomiędzy jeżdżeniem rannym a popołudniowym uzupełniałem płyn do chłodnic bo miałem już mało, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakiś związek, ale zawsze lepiej poinformować.
Jeżeli ktoś wie jaka może być tego przyczyna to z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 17:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 11:35
Dzisiaj zauważyłem nawet, że kiedy kręcę kierownicą słychać takie jakby trzeszczenie.
Właśnie sprawdzałem stan tego płynu od wspomagania i jest równo z linią MIN. To znaczy, że to jest powodem? Jeżeli tak to wie ktoś może jakiego tego płynu powinienem dolać?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!
a sprawdź czy masz suchą pompę wspomagania... bo może się pompa kończyć. albo jak zaczynasz słyszeć jakieś odgłosy to może być też gdzieś nieszczelność i cały układ się może zapowietrzać
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 16:59
Ok, dzięki. Mam jeszcze dwa pytania .
Jaki płyn do wspomagania należy dolać żeby uzupełnić?
I jakieś dwa tygodnie temu zauważyłem, że kierownica przekręciła ma się troszkę w prawo i jak jadę prosto to kierownica nie jest ustawiona prosto (chyba nawet pisałem o tym problemie tu na forum). Czy to może być związane też z tym wspomaganiem?
PS. Przed chwilą wykonałem jeden kurs i to "trzeszczenie" kierownicy coraz bardziej daje o sobie znać i szczerze mówiąc zaczynam się niepokoić trochę.
Pozdrawiam!
A to trzeszczenie czuć ewidentnie na kierownicy? Czy moze gdzieś pod maska? Jesli Ci sie kierownica przekręciła to zajzyj do drążków kierowniczych, nie uderzyłes w krawężnik ostatnio albo temu podobna rzecz?
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 17:46
Tak, to na pewno słychać przy kierownicy. A żebym w krawężnik uderzył też nie przypominam sobie, staram się ich unikać .
Chciałem jeszcze ponowić pytanie jaki płyn dolać do tego wspomagania.
Czy MOBIL ATF 220 1L może być?
MOBIL ATF 220 to jest chyba olej do skrzyni biegów, a ty masz dolać płyn do wspomagania. Musisz tylko zobaczyć jaki masz już wlany, bo są dwa, czerwony albo niebieski.
Co do twojego problemu, to miałem kiedyś podobnie, u mnie zawinił zawór w pompie wspomagania. Można było się pobawić w jej naprawę, ale nie miałem czasu i kupłem używaną pompę na Allegro za jakieś 40zł.
Na poczatek zobacz jaki masz kolor płynu, powinienes mieć czerwony. Do Twojego ukladu wspomagania stosujesie płyn o specyfikacji dextron II czyli np wspomniany Mobit ATF 220.
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 18:04
Wrócę dzisiaj ze szkoły i doleje tego płynu. Miejmy nadzieję, że to pomoże, że ta pompa wspomagania jest sprawna .
[ Dodano: Sob Mar 31, 2012 19:04 ]
Możecie powiedzieć mi gdzie kupić taki płyn? Sprawdzałem na trzech stacjach i na żadnej z nich nie mieli.
PS. Tak, mój płyn jest czerwony.
to jest właśnie olej do automatycznych skrzyń biegów zgodny ze specyfikację dexron 2, stosowany również w wielu układach wspomagania kierownicy.
kupisz w każdym lub prawie każdym sklepie auto-moto
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
ja mam takie pytanko mianowicie mam podobny problem pojawiający się okresowo płyn w zbiorniczku jest ale jest ciemny prawie czarny do tego poci się pompa wspomagania. Myślę że to waśnie ona sprawia problem, i tu mam główne pytanko na allegro pompy do r220 lecą po jakieś 250zł za używkę a do benzyniaka za 50zł i czy różnią się one czymś?? Mogę kupić tę z benzyny i wrzucić do mojego diesla??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum