Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 11:51 [R620Di] Problem z instalacją - przebicie na subwooferze
Witam!
Ostatnio musiałem wyciągnąć swój sprzęt z bagażnika i później z powrotem podłączyć.
Niestety zauważyłem coś dziwnego - Gdy auto jest odpalone i : włączam światła mijania, zmieniam biegi wentylatorów, wciskam stop, wyłączam zapłon słyszę w subwooferze takie uderzenie, jakby dudnienie. Na wyłączonym silniki tak nie ma.... Już mnie to zaczęło denerwować i proszę was o podpowiedzi gdzie mam szukać usterki... Dodam że:
Gruby kabel plusowy od aku na bezpieczniki bezpośrednio pod wzmaka
gruby kabel minusowy zmasowany gdzieś z blachą w bagażniku
Remote złapany bezpośrednio z instalacji anteny elektrycznej.
to mam to podłączyć jeszcze raz przy odłączonym aku
Teraz to już za późno. Tak na przyszłość, to jak coś robisz przy wzmacniaczu (demontaż, przepinanie kabli), to odłączaj go najpierw od akumulatora. Mogłeś niestety coś uszkodzić wtedy...
Odpiąłem wszystkie kable, poprawiłem masę styki itp itd. posprawdzałem czy nie ma przetarć itd. wszystko powinno być ok. ale dalej słyszę w subie jak zapalam światła, wciskam stop włączam kierunek czy cokolwiek co wiąże się z poborem prądu w aucie... do tego stopni to jest drażniące ze nawet na zgaszonym silniku gdy mam włączone postojówki słyszę jak brzeczy sub.... Jednak gdy odłączę chincze od wzmaka problemu nie ma... macie jakies pomysły?
Jak wyciągasz radio z kieszeni to dalej są te zakłócenia?
Możesz spróbować podłączyć radio na krótko do akumulatora z pominięciem kostki ISO. Być może tam gdzieś leży problem.
Może być też że ten REM łapie jakieś śmieci z anteny.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Podmieniłem chincze na inne i jest to samo, dodatkowo zauważyłem że gdy jedna strona chinchy jest podpięta do wzmaka a drugą stroną wypiętą z radia dotkne obudowy radia bądź metalu (masy) jest ten sam efekt czyli sub sie odzywa i dudni. sprawdziłem nawet zestaw czyli wzmak i sub w innym auciem i tam gra aż miło.... chciałbym sie pozbyć tego problemu tylko nie wiem gdzie szukac... jakie macie propozycje co mam jeszcze sprawdzić? w Sobote puszczę remote bezpośrednio od radia nie od antenty i wtedy zobacze.
spróbuj na krótko zrobić mostek z masy chinch do masy karoseri lub radia, mozliwe ze uszkodzeniu uległ rezystor w radiu, który własnie tworzy taką mase,
tez miałem taki przypadek, efekt?
gdy dodawałem gazu słyszałem rosnące piszczenie w głosnikach samochodowych a na subie dudnienie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum