Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 19:06 [R 45+ lpg] problem z obrotami
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Cześć na wstępie powiem że korzystałem z szukajki ale jednoznacznie nie znalazłem odpowiedzi.
Mam problem z falującymi obrotami na gazie wiem, wyczyściłem i silnik krokowy i tak też uczyniłem, zamiast pomóc objawy się nasiliły.
Dziś miałem inny problem,a mianowicie odpaliłem silnik pojechałem do skrzyżowania jakieś 200 metrów i mi zgasł i tak za każdym razem jak naciskałem sprzęgło. Dodam że na benzynie zwieszał obroty a na gazie od razu gasł. Po przejechaniu z 2 km wszystko wróciło do normy.
I teraz moje pytanie czy już mój silnik krokowy jest do wyrzucenia czy szukać winnych w innych częściach.
Moje drugie pytanie czy silnik krokowy będzie pasował od anglika r 400
I ilu pinowy jest silniczek krokowy do r 45 z 2000r.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 19:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Możesz przetestować to tak że: zatykasz wlot powietrza tego które podaje krokowiec korkiem od szampana (plastikowym) i wypalasz w nim otwór igłą a ten przed przepustnicą zaślepiasz całkiem. ciężej odpala jak jest zimny i trzeba z wciśniętym pedałem gazu odpalać i samemu przez chwilę trzymać na obrotach ale potem jedzie i trzyma obroty. Jak to się sprawdzi to masz winnego i wymieniasz krokowy(lub czyścisz) a jak w takim układzie ci będzie szalał to musisz szukać gdzie indziej przyczyny. Sam tak diagnozowałem i raz musiałem wyczyścić krokowy a drugi raz rozregulował sie LPG na wolnych obrotach, gazmen przeregulował i chodzi dalej a korek od szampana wożę w bagażniku
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
witam . Miałem ten sam problem i wkurzało mnie to jak przed jakimś skrzyżowaniem po nacisnieciu sprzęgła obroty spadały prawie do 0 i czesto gasł I pojechałem do serwisu gazu i on powiedział ze za małe są dysze, przewiercił na wieksze i teraz juz nie gaśnie . ale falowanie obrotów sie zdarza i zdarzy sie ze nieraz zgasnie ale juz nie tak czesto jak kiedyś. dlatego niedługo wybieram sie do nich jeszcze raz. pzd
ciężej odpala jak jest zimny i trzeba z wciśniętym pedałem gazu odpalać i samemu przez chwilę trzymać na obrotach ale potem jedzie i trzyma obroty.
Teraz właśnie mam takie objawy
A do tego zauważyłem że teraz obroty zwariowały doszczętnie a mianowicie
jednego dnia się zacinają na gazie w okolicach 1100 i przy przycisnieciu sprzęgła zamiast spadać to rosną przez moment a potem spadają
To ewidentnie łapie ci fałszywe powietrze za przepustnicą trzeba sprawdzić zatykając otwór przez który krokowiec podaje powietrze i zobaczyć czy zgaśnie jak się gaz puści, może np. przepustnica ci się nie domykać.
MG TF 160 srebrny pocisk
to go pewnie źle założyłeś albo uszkodziłeś bo to dość łatwo zrobić. czasem jak u mnie trzeba jeszcze raz zdjąć i wyczyścić ten otwór w który wchodzi trzpień krokowca bo od syfu się nie domyka
MG TF 160 srebrny pocisk
Po świętach mój R wogóle już zastrajkował. Odpalać muszę z dodaniem gazu i naczej nie załapie, gdy już zapali to po użyciu sprzęgła od razu traci obroty i gaśnie.
I teraz nie wiem czy to wina krokowca czy przepustnicy czy czegoś jeszcze.
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum