Przechodzić na minerał tylko dlatego, ze masz do niego dostęp? Bezsens, zalej dobry 10W40, a kolegi Remiego nie słuchaj bo on co 5 minut olej wymienia na inna klasę lepkości Chyba, ze koniecznie chcesz oszczędzać parę złotych i wlać gorszy olej to rób jak uważasz od razu silnik się nie rozleci.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Tak, stanie się. Polepszysz jego właściwości zarówno na ciepło, jak i na zimno, przedłużysz życie silnika i ułatwisz sobie poranne rozruchy zimą Generalnie same zalety, warto.
Ja jeżdżę na syntetyku 5W40 i jest ok, w porównaniu do półsyntetyku to silnik zapala od strzała bez oporu, szybciej się nagrzewa do optymalnej temperatury i w ogóle lepiej pracuje i wkręca się na obroty. Ale warunkiem zalania syntetyku jest dobra kondycja silnika i szczelność, jeśli silnik spełnia te warunki to można śmiało lać syntetyk, bo to najlepszy olej.
Gacor, nie zniszczyłeś sobie maski stojąc tak na niej?
zuber84cool, z tym, ze 5w40 to niekoniecznie pełen syntetyk, więc nie warto sugerować się oznaczeniami lepkości i osądzać czy to syntetyk czy półsyntetyk. Są oleje 100% syntetyczne 10w40, a są oleje produkowane na bazie mineralnej 5w40 zwane przez producentów syntetycznymi, chyba większość popularnych u nas Castroli, Shelli i innych to oleje "syntetyczne"
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Pływak, Wiem, wiem, przykład oleju syntetycznego 10W40 Petro Canada i wiele innych, ja jeżdżę na pełnym syntetyku 5W40
Gacor, chyba że tak , ja jak widzę osoby opierające się o samochód, siedzące na błotnikach itp. to powtarzam, że oprzeć to się można o ścianę, czy sofę a siąść to można na krześle, potem robi się oczy, że po umyciu lakieru, patrząc pod słońce blachy wyglądają jak wszystkie fale morza , tyle wgniotek, takie małe OT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum