Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 16:59 [R75] Syczenie podczas przyspieszania
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam mam pytanie ponieważ od jakiegoś czasu słysze podczas przyspieszania syk przypominajacy zasysanie fałszywego powietrza w dawnych gaźnikowcach, dodam ze sprawdziłem już wszystkie węże łącznie z tym kolankiem pod przepływką, IC też jest OK , ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dodam żę łacznik elastyczny wydechu wyglada Ok nie ma sadzy swiadczacej o nieszczelnościach.
Ostatnio zmieniony przez apples Pon Kwi 16, 2012 16:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 16:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli sprawdziłeś wszystkie węże dolotu to pozostaje do sprawdzenia uszczelnienie kolektora ssącego i intercooler.
Kolektor mozesz sprawdzić na wolnych obrotach natryskując samostart w okolice uszczelek (nie za dużo, bo typowy samostart nie jest wskazany do diesli) możesz użyć równiez np. Plak-a. Wzrost obrotów wskaże nieszczelność.
W przypadku intercoolera w miejscu nieszczelności występuje wyciek,pocenie olejem.
Od około 1000mB na wolnych obrotach do 1900-2000mB przy obrotach mocy maksymalnej.
Chodzi mi jednak o odczyt parametrów real time, może to być wykonane komputerem diagnostycznym którym jest taka możliwość.
Komputer diagnostyczny odczytuje np. wartość ciśnienia doładowania rzeczywistego z czujnika ciśnienia w dolocie i wartość ciśnienia wymaganego które jest zapisane w mapie silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum