Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witajcie.
Czasem miałem wodę w bagażniku. Nie bardzo zwracałem na to uwagę, gdyż było jej zawsze mało. Myślałem że to wina różnic temperatur. No nic.
Teraz jest jakaś katastrofa. Ostatnio częściej zaglądałem pod wykładzinę bagażnika - często padało, a ja byłem już świadom... nieprzyjemności. Tak czy inaczej wypłukiwałem wodę szmatką i tyle. Myślałem że to normalne.
Wczoraj nastąpił przełom w moim podejściu do problemu. Zahamowałem gwałtowniej przed przejściem dla pieszych i spod kanapy trysnął mi ładny wodospad. Dziś wymontowałem tylne siedzisko wraz z oparciem, żeby nie było katastrofy epidemiologicznej. Cały tył przeszukałem. Nie widzę drogi, którą miałaby wpływać woda. Już zupełnie nie mam pomysłu. Klapa raczej przylega do uszczelki - to sprawdzę jeszcze z kolegą, latarką i wężem ogrodowym w czwartek lub piątek. Wytypowałem jednak jednego podejrzanego.
Tu pytanie: Czy nie przylegająca uszczelka z listwą chromowaną może wpływać na dodatkowe wyposażenie mojego auta (basen bagażnikowy)?. Połamane są 2 spinki "przyciągające" ową listwę do szyby i słupka.
Poradźcie coś i może, jeżeli ktoś wie, gdzie (o ile w ogóle) da się kupić takie spinki.
Z góry dzięki.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 18:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mi woda wpadała przez lekko skorodowane nadkola/błotnik. Nie było dziury, leciało gdzieś w okolicy łączenia blach nadkola i błotnika. Uszczelniłem jakimś takim czarnym, elastycznym klejem który mi polecili w sklepie.
Wysłany: Sro Kwi 18, 2012 18:04
Stawiam na tylne lampy i ich uszczelnienie! Miałem identyczny przypadek odkręciłem lampy wyczyściłem uszczelki i przesmarowałem silikonem. Problem zniknął! Po bokach klapy są takie rynienki na spływającą wodę z dachu i tylnej szyby które się kończy przy tylnej lampie i u mnie tam leciało pod lampy i za tapicerką na sam dół do koła zapasowego!
Wiem że było o wodzie w bagażniku, ale (może źle szukam) nie znalazłem nic o tym jak wpływa na to odstająca listwa naokoło tylnej szyby. Tak więc pytam: Czy tamtędy w ogóle woda może przeciekać do bagażnika?
zaq, Właśnie zauważyłem odrobinę wody w lampach i rzeczywiście uszczelki były wilgotne. Nie ma jednak opcji żeby to z ich strony tyle naciekło.
Wracając do sprawy spinek chromowanej listwy. Ktoś wie gdzie je dostać?
Sprawdź także odpowietrznik, który znajduje się pod zderzakiem. W Coupe, właśnie przez ten odpowietrznik dostawała się woda do bagażnika i to w ogromnych ilościach.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 15:30
zaq, Właśnie zauważyłem odrobinę wody w lampach i rzeczywiście uszczelki były wilgotne. Nie ma jednak opcji żeby to z ich strony tyle naciekło.[/quote]
Też tak sobie pomyślałem jak miałem pełną komorę na koło zapasowe wody! ale uwierz mi jest to możliwe! U mnie tak było na 100% skoro zdejmowałeś lampy to już mogłeś przesmarować silikonem.... dla świętego spokoju!
tronsek, odpowietrznik suchutki. Zauważyłem że najwięcej wody zbierać musiało się (niestety powiedziała mi to rdza) w "tylnych" rogach bagażnika, tuż za lampami. Może to rzeczywiście od nich.
Prosiłbym jeszcze o potwierdzenie, czy w ogóle możliwe jest, żeby woda wciekała pod uszczelkami listwy chromowanej tylnej szyby. Ciągle mnie to męczy, ale chyba niemożliwe.
Przepraszam że się w trące, ale gdzie można dostać takie dwie gumowe zatyczki które wchodzą w otwór techniczny znajdują się one w bagażniku na samym dole pod kołem zapasowym. Po środku pod konserwacją jest taki duży otwór techniczny zaślepiony gumą, a po bokach dwa mniejsze o te właśnie mi chodzi.
U mnie w ogóle ich prawie nie ma rozpadły się od korozji szczęście że blacha zdrowa.
Wysłany: Czw Kwi 19, 2012 17:52
Gegan napisał/a:
tronsek, odpowietrznik suchutki. Zauważyłem że najwięcej wody zbierać musiało się (niestety powiedziała mi to rdza) w "tylnych" rogach bagażnika, tuż za lampami. Może to rzeczywiście od nich.
Prosiłbym jeszcze o potwierdzenie, czy w ogóle możliwe jest, żeby woda wciekała pod uszczelkami listwy chromowanej tylnej szyby. Ciągle mnie to męczy, ale chyba niemożliwe.
moim zdaniem listwa nie ma nic do tego... Uszczelnij lampy i zobaczysz że będzie OK!
W moim, co prawda Accord, woda dostawała się z nadkola lewego, była tam dziura zaraz za osłoną plastikową nadkola. Trzeba wyciągnąć i zobaczyć. Woda może się też dostawać z lamp, z antenki elektrycznej oraz ze spinek uszczelki "ozdobnej" nad klapą bagażnika. Z każdego z tych miejsc woda zbiera się w kole zapasowym powodując odkrycie dodatkowej funkcji samochodu, "oczka wodnego".
zaq, Od początku miałeś rację. Dziś kolega polewał bagażnik, w którym się zamknąłem, wodą. Natychmiast zaczęła wlewać się od strony tylnych świateł. Okazało się że u góry uszczelki nie przylegały odpowiednio. Potraktowałem je silikonem i jest miodzio.
Dodam że nigdy nie spodziewałbym się że aż taki strumień może polecieć z tamtego miejsca. Nie wiem dlaczego tak się stało. Może uszczelki się odkształciły... W każdym razie dreszcze mnie przechodzą na myśl o tym co się tam działo jak poprzednio myłem samochód
hejka
a u mnie problem tkwił w spinkach tylnej szyby
Jedna wogóle nie trzymała.
A orientuje sie ktoś ile kosztuje wymiana tej srebrnej ramki ozdobnej i wszystkich spinek?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum