Wysłany: Nie Kwi 22, 2012 19:18 [R420 SDi] nie wchodzą biegi - sprzeglo wymieniane było.
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Znowu biegi mi nie wchodzą.
Miesiąc temu miałem taki sam problem, a teraz nie wiem o co chodzi.
Wtedy na luzie biegi wchodziły, a na pracującym silniku nie szło biegu wrzucić, a jak był wrzucony to na luz nie dało się przejść.
Około rok temu łapę mi przyłapało i też ją oczyszczałem chodzi jak trzeba.
Rozebrałem skrzynię i wymieniłem kompletne sprzęgło na INTERNATIONAL (chyba docisk poleciał).
Wszystko wruciło do normy i działało ok po wymianie.
Dziś znów problem wrócił:
Na luzie wchodzą, na pracującym silniku nie.
Wysprzęglik po naciśnięciu sprzęgła wysuwa się i odpycha łapę (nie wiem ile ta łapa powinna się odchylić, ale wydaje się, że około 1-2cm)
Pompa sprzęgła nie cieknie, a zresztą jak by nie działała,to by pręt w wysprzęgliku nie wysuwał się i nie odpychał łapy.
Kurcze nie wiem co jest grane.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 22, 2012 19:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Nie Kwi 22, 2012 20:15
A czy na wyłączonym silniku i wrzuconym niskim biegu idzie ruszyc auto z miejsca ?
(Jesli trzyma , to sprzegło tzn tarcza oraz docisk powinny być ok .)
A czy dziwgnia sprzegła przy skrzyni po nacisnieciu pedału sprzegła zmienia swoje połozenie ?
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 08:36
Jak wcisnę sprzęgło to dźwignia w skrzyni biegów zmienia położenie.
Przetaczania na biegu przy wyłączonym silniku nie sprawdzałem (ale patrz niżej).
Jak odpale auto na wrzuconym biegu i wcisnietym sprzęgle, a potem puszcze je, to auto jedzie ok.
Czasem po kilkukrotnym wciśnięciu sprzęgła w czasie jazdy uda się bezproblemowo wrzucić bieg.
zmien plyn w pompce sprzegla u mnie tak bylo wystarczylo ze pol centymetra lapy sprzegla nie dociskalo i bieginiewchodzily albo pekla ci lapa gdzie trzyma wysprzeglik lub za bardzo sie wygina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum