Wysłany: Wto Maj 01, 2012 11:54 [r200] wentylator sprawny, a nie włącza sie
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam!!
Wczoraj wybrałem się roverkiem w centrum. Podczas stania w korku płyn chłodniczy zagotował się, lecz temperatura nie podniosła się (wskazówka po środku wskaźnika). Po chwili zorientowałem się ze wentylator się nie włącza. Dzisiaj podłączyłem go bezpośrednio do akumulatora i uruchomił sie. Postanowiłem więc wymienić płyn chłodzący i odpowietrzyć układ. Następnie znów nagrzałem auto, płyn gotował się, temperatura stabilna lecz wentylator znów się nie włączył.
Dodam że ostatnio klimatyzacja przestała chłodzić i w aucie była montowana instalacja gazowa
W czym tkwi problem??
czujnik temperatury? termostat?? może coś innego??
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 01, 2012 11:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
pozwolę sobie przypiąć się do tematu.
mi również nie kręci wentylator chłodnicy. podpiąłem wentylator do akumulatora-działa. wpiąłem sie pod układ elektryczny i podpiąłem zwykły włącznik również działa i słychać że przekaźnik (ten żółty) pstryka. więc co jest nie tak? aha i dodam jeszcze że mam dziwne umiejscowienie czujnika temperatury, mianowicie jest wkręcony w chłodnice.
leszczu, niebieska strzałka wskazuje zespół przekażników a od wentylatora jest ta żółta. Możesz zdjąć żółtą obudowę i zewrzeć styki naciskając palcem. Najprostszy sposób. Pozdrawiam!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum