Wysłany: Sro Maj 16, 2012 19:59 [R25] Problem z klekoczącym silnikiem 1.8 GTI vvc
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
witam!!!
Jakiś czas temu kupiłem R25 1.8 gti. Autko świetne lecz jest jeden problem!
silnik klekocze nawet jak jest ciepły...moje i nie tylko przypuszczenia to rozregulowane zawory!?
chce ustawić wszystko jak się należy aby cieszyć się jak najdłużej ROVERKIEM!!!
pytanie!
Czy zawory w silniku tego typu regulują się same?
jeśli nie!!!
z jakim kosztem muszę się liczyć?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 16, 2012 19:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ten silnik ma to do siebie że klekocze. System VVC montowany w tych silnikach się zużywa i po jakimś czasie zaczyna klekotać. Nie ma sensu tego naprawiać. Koszty przerastają cenę silnika.
A co ma VVC do tego? To nie system zmian rozrządu klekocze, a reszta jest ta sama co w innych autach.
Jak by VVC było podobne do Hondowskiego V-Tec to jeszcze tak, bo w V-Tec wałek się przesuwa, ale u nas stoi w miejscu.
Może wałki mają inne krzywki i dlatego zaczyna stukać, tylko to mi przychodzi na myśl.
Bo popychacze raczej są te same, więc co innego to musi powodować.
Źle skonstruowałeś zespół pytań, bo to nie chodzi o być albo nie być lecz o to, że coś nie jest perfect i bez większego wkładu finansowego i dobrego warsztatu nie opłaca sie i nie ma sensu tego poprawiać bo z tym można jeździć. Moim zdaniem dbaj o płyny, oleje i jeździj dalej.
[ Dodano: Czw Maj 17, 2012 07:47 ]
Skąd ten napis GTI????
_________________ Kto nie ryzykuje jeździ serią
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Czw Maj 17, 2012 09:02
Nagraj kolego jak Ci to stuka to się oceni. Jaki masz olej? VVC ładnie gra z Motulem 10w40 półsyntetyk oczywiście i najładniej mi na takim chodziło. Co do stukania i kultury pracy - to większość vvc jakie słyszałem chodzi jak "wc traktor" - kwestia jak bardzo. Popychacze nie stukają tylko cykają bardziej. Adi zobacz dokładnie jak jest zbudowane VVC (mimośrody) i odpowiesz sobie łatwo dlaczego jest taka a nie inna kultura pracy tego silnika. Powiem Ci, że miałem i vvc i zwykły 1.8 to ten drugi chodzi tak o 2 razy bardziej kulturalnie i spokojnie - nie można ich porównać w żaden sposób pod tym względem
Może wałki mają inne krzywki i dlatego zaczyna stukać, tylko to mi przychodzi na myśl.
Bo popychacze raczej są te same, więc co innego to musi powodować.
Gładź na wałkach rozrządu się wyciera. Powstają delikatne luzy i zaczyna klekotać. Wersje VHPD były wzmacniane i wytrzymywały więcej.
Cóż,jeśli jest VVC to bardzo duże prawdopodobieństwo że to źle złożone mechanizmy tego urządzenia właśnie dają efekt stukania/pukania na zimnym i ciepłym,bez różnicy
Robiłeś uszczelkę pod głowicą albo poprzedni właściciel? Ja robiłem i nie w warsztacie "porządnym" tylko znajomy robił i też stuka silnik z okolic właśnie głowicy,pokrywy zaworów
A druga opcja,do zdjęcia głowicy rozrząd był zdjęty...a jego złożenie wiąże się z ustawieniem tego tak jak książka pisze,więc pukanie też może być winą źle ustawionego rozrządu(2 zęby pomyłki,auto jeździ,może więcej pali,może jest słabsze i może stuka jak u mnie)
Co do rozrządu,ja przestawiłem po ostatniej naprawie rozrząd o ząb na dolnym kole pasowym (poprawa po majstrze) górne koła blokowane blokadą i stukanie przycichło...
Ale nadal jest,czyli albo dalej rozrząd albo VVC
już drugi raz mam problem ze stukaniem,raz to było ustawianie VVC a drugi raz rozrząd po wymianie rozrządu z pompą wody w słabym warsztacie,no ale CI co mają autodata moją pewnie to w tym programie opisane co i jak robić i po tej robocie nie stukało,ale strzeliła uszczelka i robił znajomy i teraz znów mi stuka
wymiana oleju na mobil mi nic nie dała,dała to że w sklepie 100zł zarobili za olej
_________________ zamieniłem golfa 2 na rover 200
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 03, 2012 12:06
Jedyna znana mi instrukcja online do synchronizacji VVC:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum