Wysłany: Sro Paź 26, 2011 17:09 [MG ZR] Problem z centralnym i klaksonem - ponownie
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam. Na początku przepraszam za lakoniczne pytanie ale dopiero rozpoczynam przygodę z MG (przesiadka z VW). Mam problem - po zamknięciu auta z pilota, bądź kluczyka włącza się syrena znajdująca się na podszybiu z prawej strony. a czerwona dioda znajdująca się na na liczniku przez ok. 30. sec. bardzo szybko pulsacyjnie świeci zatem alarm od razu zostaje aktywowany. Poza tym samochód odpala.
Czytając z forum do chwili obecnej zdziałałem:
1. Sprawdziłem słynną wiązkę klapy tylnej - czyste kable bez otarć i złamań.
2. Sprawdziłem krańcówki. Domniemywam, że są sprawne - wykręciłem wszystkie 4 (wersja 3 drzwiowa a zatem maska,bagażnik + drzwi) załączyłem alarm z pilota - reakcja taka sama jak z wmontowanymi krańcówkami. Zatem bez zmian - problem nie tkwi po ich stronie.
4. Podświetlenie kabiny na podsufitce zapala się w odpowiednim momencie i po odpowiednim czasie gaśnie przy czym po wymianie żarówki na listwy LED w pozycji środkowej nie gasną one do końca dając bardzo słabe światło. Pełne zgaszenie następuje w pozycji OFF.
5. Wiązki kabli - drzwi - w pełni sprawne bez przetarć.
Dodatkowym problemem jaki zauważyłem są światła awaryjne - aby je włączyć wystarczy wcisnąć przełącznik, aby je wyłączyć trzeba to zrobić aż 3 razy - innej opcji nie ma.
Wszelkie pomysły się skończyły zatem proszę o poradę Dodam jedynie, że pilotami sterującymi są CEL5652 trzy przyciskowe. I na zakończenie - nie działa opcja przycisku otwarcia bagażnika. czy w tym modelu to normalne - wiem, że te piloty są nowego typu i zazwyczaj jest z nimi większy problem.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Wto Maj 22, 2012 20:53, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 26, 2011 17:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ciężka sprawa, sporo rzeczy do przejrzenia.
Przypuszczam uszkodzenie MFU bądź coś pokombinowane z przewodami. Nie widać aby ktoś coś zmieniał w aucie? Coś odczepiał (np. jakieś czujniki wykręcane, coś wyciągane) ? Jakąkolwiek ingerencję w elektrykę auta?
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 21:06
Dzięki za szybką reakcję. Poprzedni właściciel mówił o uszkodzeniu sterownika(?) komputera(?) silnika więc podejrzewam, że go wymienił wraz z sterownikiem od immo i pilotem. Czyżby o czymś jeszcze zapomniał?
Może to nieudana próba wycięcia IMMO.
Poprzedni właściciel prawdopodobnie miał problem z ciągle działającym klaksonem, otwierającymi się samoczynnie szybami czy innym tego typu problemem.
Ogółem jest to do naprawy (to co wyżej napisałem) i najprawdopodobniej Twój problem, ale musiał bym zobaczyć co tam jest.
Svirus [Usunięty]
Wysłany: Sro Maj 23, 2012 06:52
jeśli chodzi o samoczynne otwieranie szyb - co jakiś czas z niewyjaśnionych przyczyn otwiera się szyba z lewej strony więc wszystko by wskazywało na tą przyczynę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum